S 15.6.2017 se v Evropski uniji delno ukinja zaračunavanje storitev gostovanja, ko se s svojim telefonom nahajate v drugih državah EU. Popolna ukinitev gostovanja v EU je napovedana za prihodnje leto. Zato bomo letos še vedno morali biti previdni pri uporabi telefona, da se izognemo razočaranju po dopustu.

Klici in SMS-ji

S 15.6.2017 velja na področju EU načelo, da med gostovanjem velja za uporabnike enak cenik kot kadar se nahajate v domačem omrežju. Večina paketov ponudnikov mobilne telefonije ima določene količine storitev vključene v paket. Te količine lahko prosto uporabljate doma, na Hrvaškem ali v kateri koli drugi državi EU. To pomeni za vse odhodne in prejete klice, ter poslane in prejete SMS-je, ki so namenjeni v Slovenijo ne plačujete ničesar. 

Podatkovni promet

Prej navedeno določilo pa v celoti ne velja za mobilni podatkovni promet. Zaenkrat imajo operaterji pravico, da količino prometa, ki ga opravite izven domačega omrežja, omejijo. Seveda je od posameznega operaterja odvisno za kakšno prodajno politiko se bo odločil. Nekateri bodo količino omejili, nekateri ne. Da se izognete morebitnim presenečenjem, preverite, kaj vaš trenutni paket vključuje in česa ne. Preverite tudi ponudbo operaterja in po potrebi zamenjajte paket za bolj ugodnega.

Klici v tujino

Klici v tujino se še vedno zaračunavajo enako kot do sedaj. Dodatno bo potrebno plačati stroške klicev iz domačega omrežja v tujino ali iz tujega omrežja v omrežju druge članice EU razen domačega omrežja. Če boste iz tujine (države Članice EU) klicali v Slovenijo, se vam klic ne bo več zaračunaval, če pa boste klicali v drugo državo članico EU pa se vam bo klic zaračunal enako kot bi se vam klic iz Slovenije v to državo.

Enaka pravila veljajo tudi za Norveško in Islandijo, ki sta članici EEA in nista članici EU. Klici iz Švice, Srbije, Bosne, Makedonije in drugih držav sveta bo bodo še vedno po enakih cenah kot do sedaj. Zato pri uporabi v teh državah predčasno preverite cene storitev v posameznem omrežju.