Z letošnjim letom Hrvaška zopet uvaja spremembe zakonodaje pri izdajanju ribolovnih dovoljenj.

Zaradi ukrepov Evropske unije, so morali Hrvati izenačiti pravice nakupa vseh ribolovnih dovoljen za rezidente Hrvaške z ostalimi rezidenti EU. Tako od lanskega leta lahko letno dovolilnico kupijo vsi državljani EU ne glede na prebivališče. A previdno. Letno dovolilnico si je možno kupiti le do 1.3. za tekoče leto. V kolikor boste datum zamudili, letne dovolilnice ne boste več mogli kupiti.

Letne dovolilnice veljajo zgolj za tekoče leto in ne več leto dni od nakupa dovolilnice.

Letne dovolilnice za upokojence, ki so si jih lahko kupile osebe nad 60 let, si od letos lahko kupijo le osebe stare nad 65. Za starost 65 let se šteje, če v tekočem letu, za katerega kupujete dovolilnico dopolnite starost 65 let. Enako velja pri dovolilnicah za osebe mlajše od 18. let. Kupijo si jo lahko le osebe, ki bodo v koledarskem letu dopolnile starost največ 18. let.

Druga pomembna sprememba so mesečne dovolilnice. V letošnjem letu se te ukinjajo. Na voljo bodo le še dovolilnice za 1, 3 ali 7 dni.

Dovoljena oprema s katero je dovoljeno loviti:

  • 2 kosa ribolovnega pribora (trnek, vrvica, utež, plovec)
  • 2 kosa pribor za panulanje
  • 2 kosa pribor za lov na glavonožce
  • naprava za lov na velikega morskega črva (trapula)
  • podvodna puška (Natančno število še ni določeno. Čaka se na tolmačenje Ministrstva.)

Posebna ribolovna dovoljenja:

Posebna ribolovna dovoljenja lahko kupijo le osebe, ki imajo izdano letno ribolovno dovoljenje. Kupiti jo je potrebno kadar lovite z drugo opremo, ki ni dovoljena za uporbo zgolj z letno dovolilnico. To so:

  1. letno ribolovno dovoljenje za ribolov s parangalom z do 100 trnki
  2. letno ribolovno dovoljenje za ribolov z vršo (največ 3 vrše)
  3. letno ribolovno dovoljenje za ribolov s ostmi (trizob)
  4. letno ribolovno dovoljenje za ribolov z uporabo umetne razsvetljave
  5. letno ribolovno dovoljenje za ribolov na veliko ribo (izda se lahko le osebam z veljavno letno dovolilnico za športni ribolov).

Pri nakupu ribolovnih dovoljen potrebujete člansko izkaznico ribolovne zveze. V kolikor ste član ribolovne zveze države v kateri prebivate, ne potrebujete članske izkaznice Hrvaške ribolovne zveze. V nasprotnem si morate pred nakupom ribolovnega dovoljenja zagotoviti še izkaznico Ribolovne zveze RH.

Za komentiranje se morate prijaviti!