Jeanneau Sun Odyssey 490, jp storitve

Nova serija jadrnic Sun Odyssey iz ladjedelnice Jeanneau žanje uspehe po celem svetu. Model 440 je bil na salonu plovil Boot izbran za plovilo leta 2018, nekoliko večja sestra, model 490 pa je postala Slovensko plovilo leta 2018.

Jadrnico smo si ogledali na salonu plovil v Cannesu. Že ob prvem stiku z jadrnico so nas presenetile nekatere nove rešitve, ki jih do sedaj še nismo videli. Oblikovala sta jo Philippe Briand in Jean-Marc Piaton. Njuna naloga je bila jasna. Izdelati plovilo na katerem bo življenje enostavno in udobno. Ko se sprehodimo po plovilu, vidimo, da sta nalogo opravila več kot odlično.

Prva novost, ki jo moramo omeniti, so bočni prehodi s krme na premec plovila. Vse od krmila pa do sidrnega vitla se lahko sprehodimo, ne da bi morali prestopiti eno stopnico. Na krmi je prehod na isti višini kot celotna krma, nato pa se proti premcu počasi dviguje. Druga rešitev, ki nam bo polepšala užitke na sidru so zložljive bočne stranice. Med plovbo služijo kot naslon jadralcem, ki sedijo v krmi, na sidru, pa jih lahko enostavno razpremo in naredimo dve veliki sončni ploščadi. Vsi tisti, ko so do sedaj neuspešno iskali udoben in raven prostor za sončenje na jadrnici bodo končno prišli na svoj račun.

Poleg novosti na krovu je nekaj zanimivih rešitev tudi pod krovom. Jadrnica je na voljo v različnih izvedba. Izbiramo lahko med dvo, tro, štiri ali celo pet kabinsko različico z dodatno kabino za skiperja. Tako so lahko na voljo tudi 2, 3 ali 4 kopalnice. Najbolj zanimivo rešitev ponujata različici z dvema ali tremi kabinami. V teh primerih je lastniška kabina v premcu plovila in ima veliko zakonsko posteljo s prehodom na obeh straneh. Vhod v kabino je pomaknjen nekoliko na levo stran. V levem delu je toaletni prostor z umivalnikom, v desnem pa je elegantno skrita ogromna tuš kabina z lastnim umivalnikom. Ta del kopalnice od spalnice ni ločen z vrati. Vrata ima le tuš kabina, medtem, ko je celotna kopalnica del lastniške kabine. Elegantna a enostavna rešitev.

Jadrnica ima vgrajen motor Yanmar z močjo 59 kW (80 KM). Za gorivo je na voljo 240 litrski rezervoar za vodo pa ker 640 l.

Več o plovilih Jeanneau pri uradnem zastopniku za plovila Jeanneau v Sloveniji: Just Perfect Y. C., Celovška 130, 1000 Ljubljana, web: www.jeanneau-sailboats.si, FB: Just Perfect Y. C., tel.: +386 51 604 395