Potem, ko vetra včeraj na morju pred Patrasom v Grčiji, kjer poteka evropsko prvenstvo v razredu laser 4.7, ni bilo na spregled, je danes plove močan veter skoraj odpihnil. A veter je pozno popoldan oslabel in omogočil izpeljavo dveh plovov.

Jadralci so bili z današnjim dnem razdeljeni v dve jakostni skupini – zlato in srebrno. V prvi tekmujeta Janez Zabukovec in Gašper Strahovnik, v drugi pa Klemen Petrović in Nejc Valenčič. Janez Zabukovec je v prvem današnjem plovu zasedel 26., v drugem pa 41. mesto in je skupno na 32. mestu. Gašper Strahovnik je bil danes 42. in 31., kar zadostuje za skupno 54. mesto. V srebrni skupini je Klemen Petrović na 18., Nejc Valenčič pa na 19. mestu. V vodstvu je Italijan Cesare Barabino.

Na mladinskem evropskem prvenstvu v razredu laser radial so jadralci po dveh dneh zatišja zaradi pomanjkanja vetra zopet jadrali. Na jezeru Balaton so bili jadralci že ob deveti uri zjutraj, uro kasneje pa je regatni odbor signaliziral prvi štart. V severovzhodnem vetru, ki je pihal z močjo okoli 7 vozlov, so organizatorji uspeli izpeljati tri plove.

Vodja reprezentance Luka Domijan je vtise četrtkovega doganja na regatnem polju opisal z naslednjimi besedami: 

"Sandra Lipovec je vsak plov bolje štartala. Z dobro hitrostjo jadrnice in dobrimi odločitvami je tudi konstantno pridobivala mesta skozi vse stranice vseh treh regat. Z današnjimi rezultati (8. ,9. in 4.) in prvim odbitkom (34.) skupno zaseda solidno 11. mesto. Jutri se začenja “finale” in bo poskusila napadati najboljšo deseterico. Nicolo Kravanja je imel sicer nekaj težav z lažjimi jadralci in v lažjem vetru, a je z pravo borbenostjo napadal regate in skušal potegniti maksimalno. Imel je dobre štarte, vendar se ni nikakor uspel prebiti v prvo dvajseterico na prvo bojo od orce. Skozi vse stranice je z izkušenostjo pridobival mesta in na koncu dneva zabeležil 31., 51. in 18. mesto in je skupno na 68. mestu. To pomeni, da bo odslej jadral v zlati skupini. Prepričan je, da lahko do konca prvenstva pridobi še kar nekaj mest."

Vir: JZS; Foto: Gabor Cserta (Radial Youth EURO), European Laser 4.7 Youth Champinship (Thom.Touw Photography)