Ship Haksa

V nedeljo ob 04.16 uri so v centru za reševanje na morju prejeli nujen klic s turške ladje Haksa. V 83 metre dolgo tovorno ladjo je začela vdirati voda.

Tovorna ladja Haksa je na krovu tovorila 3000 metričnih ton nevarnih snovi, ki se uporabljajo za izdelavo ognjevarnih materialov. Prav tako je bilo v rezervoarjih preko 70 ton pogonskega goriva. Na oddaljenosti približno 16 nmi od hrvaškega otoka Jabuka, je v strojnico ladje pričela udirati voda. Posadka ladje je oddala "Distress" klic v sili. V reševalno akcijo so se nemudoma vključile hrvaške in italijanske reševalne postaje. V časi nesreče je bil tanker "Valcadore" od lokacije oddaljen le 4 nmi. Takoj so se vključili v reševalno akcijo in smer plovbe spremenili proti toneči ladji. Do ladje Haksa so prispeli že ob 5.10 uri.  Istočasno sta se v reševalno akcijo vključili tudi Luška Kapitanija Split in Pomorska policija, nato pa so izpluli še vlačilci podjetja Brodospas in dva vlačilca iz Italije.

Posadki tankerja "Valcadore" je uspelo pričeti z evakuacijo posadke ladje Haksa. Na njej je bilo 13 oseb. med njimi 11 Turkov in dva Indijca. Osem oseb so evakuirali, medtem, ko je kapitan s četverico ostal na ladji.

Ob 17.00 uri je reševalnim ekipam uspelo ustaviti vdor vode v ladjo. Po pregledu trupa so ugotovili, da je imela ladja pod vodno gladino luknjo premera 20 cm. Reševalcem je luknjo uspelo zatesniti z aluminijasto ploščo, ki so jo na trup prilepili z dvokomponentnim lepilom. Po skrbnem opazovanju nivoja vode v ladji so ugotovili, da so udiranje vode uspešno zaustavili. Kasneje so izvedli dodatna tesnjenje trupa ladje, ki je potrebno za varno vleko ladje proti najbližji luki. Ob 18.30 uri je na lokacijo priplul vlačilec "Alkaid", ki je privezal ladjo in jo odvlekel proti luki Trogir. Med vleko so ugotovili, da ima ladja poškodbe tudi na drugih delih trupa in da vanjo zopet udira voda. Vleko proti luki so zaustavili in na ladjo vkrcali gasilce, ki so z črpalkami izčrpavali vodo, reševalci pa so zatesnili še ostale lukenj na ladji. V ponedeljek v jutranjih urah, jim je uspelo ladjo zatesniti in nadaljevati z vleko proti ladjedelnici Trogir.

Reševalne ekipe so očitno opravile delo izjemno dobro in trenutno ne obstaja nevarnost pred onesnaženjem morja.