Opatija gourmet

Nove urejene plaže in številne hotelske kapacitete bodo navdušile obiskovalce, veliko truda je pa tudi vloženo v nenehno krepitev outdoor ponudbe, ki združuje dejavnosti na morju z tistimi v gorskem zaledju Opatije.

Opatija bo v tej sezoni svojim gostom ponudila luksuzne hotele, urejene plaže, sprehajališča in zanimivo outdoor ponudbo ter bogat poletni program glasbenih, športnih in kulturnih prireditev.

Kulturne in zgodovinske vezi Opatije in Slovenije, kot tudi sodelovanje naših mest in turističnih skupnosti so zagotovo razlog, zakaj gosti iz Slovenije sodijo med najboljše in najbolj zveste obiskovalce Opatije in njene riviere. Letos smo za vse njih pripravili resnično bogat in pester program. 

Ena najbolj znanih hrvaških turističnih destinacij s tradicijo dolgo gotovo 180 let, bo to poletje zahvaljujoč vrsti naložb v vrednosti okoli 100 milijonov kun (okoli 15 milijonov evrov), zasvetila v »novi luči«. Slednje so namreč še dodatno zvišale že visok standard hotelskih namestitev v Opatiji. Hotel Imperial, ki je drugi najstarejši hotel v Opatiji in na celem Jadranu, je bil popolnoma prenovljen in je prejel višjo kakovostno kategorijo. Hotel Istra je rekonstruiran, hotel »Rezidenz« pa si je prav tako prislužil dodatno »zvezdico« in dobil novo ime – Hotel Lungomare. Pomembne izboljšave v zmogljivosti in ponudbi so narejene v zgodovinski Villi Abbaziji, hotelu Adriatic in hotelu Admiral. Do leta 2019 novosti pričakuje tudi hotel Ambasador, ki bo dobil novo kongresno dvorano za 1000 oseb, popolno rekonstrukcijo bo doživel hotel Paris, gradi pa se tudi nov luksuzni hotel v Iki.

S krepitvijo nastanitvenih objektov Opatija skozi celo leto razvija outdoor segment turistične ponudbe, kar predstavlja dopolnitev edinstveni poziciji Opatije, ki se nahaja med morjem in gorskimi pobočji.

Ljubitelji aktivnega oddiha lahko preizkusijo nordijsko hojo in trekking, ki jih bosta vodila po zgodovinskih poteh in sprehajališčih Lungomare in Carmen Sylva ter se lahko seznanijo z opatijsko zgodovino, preizkusijo pohodniške poti proti Veprincu in Učki – Opatijsko gorsko obvoznico in pet učnih poti v Naravnem parku Učka, kjer se razprostira 180 kilometrov označenih kolesarskih poti, za odkrivanje katerih lahko izposodite električno kolo. Učka ponuja tudi brezplačno svobodno plezanje na eni izmed najbolj znanih evropskih lokacij, kajtanje in jahanje, medtem ko se na obali lahko ukvarjate z kajakaštvom, SUP-om, windsurfingom, potapljanjem, parasailingom...

Turistična skupnost Opatije, Mesto Opatija in Fakulteta za menedžment v turizmu in gostinstvu v Opatiji v sodelovanju z Občino Piran kot vodilnim partnerjem, Turističnim združenjem Portorož in Univerzo na Primorskem izvaja projekt Riviera 4 Seasons II v vrednosti 715 tisoč evrov, ki je sofinanciran iz evropskih sredstev. Kot del projekta namenjenega promociji kulturne in naravne dediščine zaledja turističnih središč prek turističnih objektov, razvijamo šest novih čezmejnih programov – so poudarili na Turistični skupnosti.

Do sedaj je v okvirju projekta realiziran Program Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac, ki je na praznik dela, 1. maja, združil več kot 500 udeležencev outdoor dejavnosti na Učki in kulturno-gastronomskih dejavnosti na Veprincu, 31. maja bo pa potekal dogodek Walk, Art & Wine v Voloskem, ki bo ponudil glasbene programe, kulinariko, vrhunska vina in sprehod skozi slikovito Volosko s številnimi umetniškimi galerijami.

Volosko bo v poletnih mesecih še naprej zagotavljalo idealno kombinacijo vrhunske gastronomije, saj se tam nahajajo restavracije, ki redno osvajajo najvišja mesta na seznamu najboljših hrvaških restavracij, najboljše umetnosti, kulture in glasbe. V začetku junija bo potekal majhen jazz festival z nastopi na več lokacij v mestu. Fantastično naravno prizorišče vološčanskega Mandraća bodo 23. julija oživeli ognjeni in eksotični ritmi plesalk salse.

Poletje bodo zaznamovale tudi številne gastro-enološke prireditve, kot je Gourment zgodba Opatijske riviere, ki bo potekala v maju in prvi polovici junija, Kvarnerski Wine Festival, ki bo v začetku junija na enem mestu zbral več kot 100 vrhunskih domačih in tujih vinarjev, sledili pa bodo tradicionalni športni dogodki, kot so regata »Opatijka«, Evropsko juniorsko timsko prvenstvo za mlade v bridžu in Masters Ičići Open v odbojki na mivki ter filmski programi, kot je festival dokumentarnega filma Liburnia Film Festival.

Vrhunec poletne zabave bo »nor« retro-party RetrOpatija, ki bo oživel »zlato dobo glasbe« in združil več kot 300 izvajalcev glasbenih stilov, ki so zaznamovali obdobje od dvajsetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja: od swinga prek diska do rocka. Izvedba slavnega mjuzikla »Mamma Mia!« bo 28. julija na poletnem odru predstavljala uvod v celoten program. V štirih dnevih programa bodo nastopila poznata imena domače in tuje glasbe kot so Kojoti in Queen Tibute Band na največjem disco party na prostem, ki bo ponovno ob plesu pod golimi zvezdami združil na tisoče ljudi.

Zanimivi dogodki se bodo nadaljevali tudi v zadnjem delu leta, ko bodo potekali Učkarski sejem, hvaljena Marunada, ki je ena izmed najboljših evropskih kulinaričnih prireditev ter Advent in Festival čokolade, s katerimi se tradicionalno konča leto v Opatiji.