Ste v letošnji poletni sezoni natakali gorivo v vaše plovilo in prejeli enormno velik račun? Ni vam bilo jasno, kako ste potrošili toliko goriva?

Ja, letos je potrebno biti pri natakanju goriva izjemno previden. Na bencinskih servisih je med poletno sezono velika gneča in lahko se zgodi, da vam bodo v naglici zaračunali bistveno več goriva, kot ste ga natočili.

In kako vas lahko opeharijo?

Zaradi velike gneče in stalnega pritiska delavcev bencinskih servisov, se vam lahko zgodi, da se števca iztočenega goriva predhodne stranke ne bodo postavili na nič in plačati boste morali še količino goriva, ki jo je pred vami natočil drug kupec in ga tudi plačal. Ponovno ga boste plačali tudi vi.

Zato bodite pred natakanjem godiva previdni. Pred pričetkom točenja se prepričajte, da je števec resnično postavljen na 0,00.

Kaj se je zgodilo enemu izmed naših bralcev?

S prijatelji so pri čarter podjetju najeli dve enaki jadrnici. Ob prevzemu sta bili obe polni goriva, kar so potrdili v primopredajnemu zapisniku in preverili na inštrumentu,  ki je kazal poln rezervoar. Odpravili so se na tedensko jadranje in pred vrnitvijo opravili postanek na bencinskem servisu. Obe jadrnici sta pluli skupaj in obe sta motor uporabljali le 15 ur, kar je bilo razvidno tudi iz primopredajnega zapisnika čarter podjetja. In kje se je zalomilo. Obe jadrnici sta domnevno natočili bistveno večje količine goriva, kot je potrebno. Obe sta opremljeni z enakimi motorji, ki ob normalni plovni porabita v povprečju 3 l/h. Če upoštevamo manevriranje v pristanišču, pa še nekaj manj. A na črpalki so doživeli presenečenje. Ena jadrnica je natočila 73,65 l goriva, druga 69,82 l. Glede na to, da imata obe jadrnici rezervoar velikosti 90 l, bi pri tej porabi goriva na obeh jadrnicah kazalca količine goriva kazala verjetno proti rezervi oziroma, da je tank poln manj kot 1/4. No na obeh jadrnicah je kazalec kazal 3/4, kar je bilo logično, glede na polne rezervoarje ob prevzemu plovila in 15 opravljenih motornih urah na plovbi.

Naši bralci zaradi izjemne gneče niso bili pozorni, če so bili števci na črpalki pred točenjem goriva postavljeni na nič. Celotno količino goriva so morali plačati, delavci na črpalki, pa za njihove komentarje niso bili dovzetni.

Zato previdno. Da se izognete pokvarjenemu letnemu dopustu, pri natakanju goriva na bencinskih servisih, preverite, če ste dobili vse gorivo, ki ga morate plačati.

In še druga zgodba:

Po zaključenem dopustu so se jadralci z najeto jadrnico vračali v izhodiščno marino. Ustavili so se še na bencinski črpalki in natočili gorivo. Tokrat so preverili in števec je bil pred točenjem na 0. Natočili so gorivo in prikazani znesek na terminalu je znašal 440 HRK. Na poti proti marino, se pogovarjajo o tem, koliko je znašal račun. Vsi so bili prepričani da 440 HRK, medtem ko je skiper zatrjeval, da je bil znesek le 427 HRK. Pogledali so račun in ugotovili, da je znesek resnično 427 HRK. Podrobno pregledajo račun in ugotovijo, da jim je delavec na črpalki izdal le kopijo računa, ki je bil izdan zjutraj, medtem ko so oni dotočili gorivo šele popoldne.

Pomagajmo navtikom

V kolikor ste tudi vi doživeli podobno slabo izkušnjo, nam pišite na alaris(at)alaris.si, da posvarimo tudi ostale, kje so v letošnji sezoni nastavljene pasti za navtike.

Posodobitev 9.8.2018

Podjetje INA je v postopku korektno ukrepalo in oškodovanim gostom poslalo naslednji dopis: