Singapursko podjetje Wigetworks je predstavilo zanimivo rešitev za transport na vodi, če smo natančni za transport tik nad vodno gladino.

AirFish 8 je plovilo, ki izkorišča zanimivo fizikalno lastnost imenovano WIG (Wing In Ground), ki se pojavi, kadar objekti letijo tika nad površino. AirFish 8 je sicer plovilo, ki pa je najbolj podobno letalu. Ko doseže ustrezno hitrost, se zaradi zračnega pritiska, ki se ustvarja pri gibanju objekta blizu površine, dvigne nad vodno gladino. Plovilo dobesedno leti na višini 0,5 do največ 2 m.

Zaradi plovbe oziroma letanje se močno zmanjša potrebna energija in močno se poveča hitrost plovila. AirFish lahko pluje s hitrostjo 80 vozlov. Na krov lahko sprejme 8 potnikov in dva člana posadke. Oblikovan je kot plovilo. Vzleta in pristaja lahko na vodi, ne potrebuje vzletno pristajalnih stez temveč le praktično pristanišče s pomolom, kjer se potniki lahko vkrcajo in izkrcajo. AirFish 8 v dolžino meri 17,2 m. Prevaža lahko do osem potnikov s 160 kg prtljage. Poganjata ga dva V8 avtomobilska motorja, ki razvijeta 500 KM. Najvišja hitrost, ki jo lahko doseže je 106 vozlov. Udobna potovalna hitrost znaša 80 vozlov, poraba pa zgolj 70 l/h.

Vir: wigetworks.com