Ideja za gradnjo avtonomnega plovila, ki bo lahko plulo preko oceana brez skiperja na krovu se je porajala daljnega leta 2014. Leta 2020 bo namreč minilo 400 let od kar so prebivalci angleškega mesta Playmouth z ladjo Mayflower prepluli Atlantik in ustanovili eno prvih kolonij v ZDA. Člani mestnega sveta so bili mnenja, da bi bila gradnja avtonomne ladje, ki bi plula po isti poti kot prvotni priseljenci, primerna obeležba tako pomembnega dogodka.

Nova ladja bo namenjena predvsem raziskovalnemu delu. Poganjali jo bodo viri obnovljive energije, kot sta veter in sonce in bo sposobna pluti po vseh, tudi najbolj odročnih delih sveta.

Ladja se bo udeležila proslave ob 400 letnici naselitve Playmoutha (ZDA), nato pa se bo podala na plovbo okoli sveta. Ko bo zaključila prvo svoje potovanje, bo na voljo za najem za raziskovalno delo. Kljub elegantnim in vitkim linijam, bo na jadrnici, ki bo oblike trimarana, dovolj prostora za številne raziskovalne naprave. Iz nje bo možno sploviti tudi daljinsko vodene podmornice-drone.

Oblikovanje plovila je že zaključeno. Gradnja trupa se je pričela lansko leto in bo zaključena v letu 2019. Mayflower bo v dolžino merila 32 m in bo tehtala 26 ton. Izdelana bo iz karbonskih vlaken. Na krovu bodo številne solarne celice, ki bodo omogočale delovanje elektronske opreme in pogon električnega motorja. Ker na njej ne bo posadke, so vsi trije trupi plovila nizki. Center gravitacije plovila zelo blizu vodne linije. Plovilo bo zato lahko plulo kar skozi valove. Jadrnica bo imela dva jambora, ki bosta z jadri omogočala plovbo s hitrostjo okrog 15 vozlov. Plula bo lahko z enim ali obema jadroma. Ko ne bo vetra, bo plovilo poganjal elektromotor, ki so bo napajal preko baterij, ki se bodo polnile s pomočjo solarnih celic.

Slika: Ladja Mayflower v pristanišču Plymouth (William Halsall (1882) - Wikipedia.org)

Vir: http://www.mayflowerautoship.com/