Jasmin Čauševič, Karibi, Aruba

Slovenski popotnik in jadralec Jasmin Čaušević, se je leta 2014 odpravil na pot okoli sveta. Pravzaprav to ne bi bilo nič nenavadnega, če se za to Jasmin ne bi odločil opraviti sam z družinsko serijsko jadrnico Bavaria 34, katero ni nič predelal in ne ojačal, da bi lahko zdržala široka morja in valovite oceane. Po prvi etapi od Poreča do Kanarskih otokov in drugi etapi od Kanarskih otokov do Karibov je napisal dve potopisni knjigi, v kateri je dodal ogromno jadralskih podatkov, ter s cenami prikazal, da je sanje mogoče odsanjati z minimalno količino denarja. Sedaj je na poti od Karibov do Avstralije, dolgi 12.000 NM. Bo naš solo jadralec po preplutem zahrbtnem Atlantiku lažje osvojil Pacifik v skoraj 30 dnevni neprekinjeni samotni plovbi? Vse izveste tukaj!

Oranjestad je glavno mesto otoka Arube, kateri leži v Karibskem morju. Je barvito, zgrajeno z mešanico arhitekturnega dotika kolonialne Nizozemske kot Španije. Samo glavno mesto naj bi štelo okoli 29.000 prebivalcev, kateri so vseh narodnosti in ras. Mesto je turistično in zanimivo, kot je zanimiv cel otok Aruba. Je popularna destinacija za turiste s potniških križark, željnih blišča in zabave, saj to mesto ponuja ravno to: bare, restavracije, igralnice, prestižne modne trgovine in zlatarne,…

Jasmin se zaradi vremenskih razmer, ki so na vremenskih kartah označene z rdečo in vijolično barvo, zadržuje že nekaj časa na sidrišču med mestom in letališčem. Vreme je res neugodno, že na sidrišču je neprijetno ko veter ves čas piha s hitrostjo 20 do 25 vozlov s sunki tudi do 33 vozlov. Verjetno ni potrebno pisati, kako potrebno je imeti na plovilu dobro in kvalitetno sidro, ter kako potrebno je poznati tehniko sidranja. Pri močnih vetrovih kot so tu, je največji problem moči vetra, saj ta v sunkih premika plovilo precej nazaj, kakor tudi levo in desno. Pri sidranju v takšnih razmerah je razmerje med globino sidranja in dolžino verige najmanj 1:7, tokrat pa je razmerje povečal na skoraj 1:10 (3,3 m globine in 32 m sidrne verige). Na sidrišču je kar nekaj plovil, prevladujejo pa lastniški katamarani.

Ker je že več kot dva tedna na sidrišču v pričakovanju ugodnih razmer za nadaljevanje plovbe do Paname, je samo oskrba plovil z elektriko in vodo bistvenega pomena. Jasmin pravi, da z elektriko nima težav, saj ga poleg solarnega panela zelo dobro oskrbuje z elektriko vetrni generator. Do sedaj mu je bil problem pitna ali t.i. sladka voda. To je reševal v kuhinji s kombinacijo slane vode, a zdaj mu to ni več potrebno. Sedaj uporablja prenosni razsoljevalec (watermaker) znamke Rainman, katerega zastopnik je tudi podjetje VesselSpa v Sloveniji. Razsoljevalcev je več vrst, najbolj pa so v uporabi vgradni oz. montažni, ki so skriti nekje v plovilu in se jih da aktivirati preko agregatov, generatorjev ali pa preko električnega toka 12, 110 ali 240V. Njegov je sestavljen iz dveh mobilnih delov: samostojnega dela s Hondinim agregatom in dveh črpalk s filtrom, ter drugega dela, ki je lahko tudi montažni, ki se imenuje membrana.

Razsoljevalci vode so bili včasih izredno dragi in imeli so majhno pridelavo sladke vode. S časom in tehniko pa so ta dva člena popravili, tako da je razsoljevalec vedno cenejši in dostopnejši iz 10 do 15 litrov pridelane sladke vode iz morja pa so prešli na 100 in več litrov pridelane vode na uro. Njegovi komponenti pridelata v eni uri 70 litrov sladke vode za to pa je potrebno cca 6 dcl bencinskega goriva. Voda je kvalitetna in pitna, ter proti presenečenju zelo kvalitetna, zato pravi, da je on ne meša z raznimi sokovi, "cedevitami" in podobnimi pripomočki, da bi iz »prazne« vode naredil »poboljšano«. In kako pride do takšne vode? Enostavno! V čisto vodo na sidrišču, ki ima dovolj pretoka, vstavi sesalno cev s filtrom, ter zažene agregat, ki črpa slano vodo v črpalko s pomočjo motorja preko zaščitnega filtra. Ta preko druge črpalke potiska vodo v drugi, membranski del. V njem se prečisti slana voda in nastaja t.i. sladka pitna voda, ki teče po cevi v rezervoar plovila. Odvečna in neprečiščena slana voda pa teče po drugi cevi nazaj v morje. Membrano je potrebno na koncu sprati skupaj s cevmi z nekaj pridelane vode, da v njej ne ostane sol, ki lahko zamaši membrane. Uporaba razsoljevalca je priporočljiva vsaj enkrat na teden in iz osebnih izkušenj vam lahko pove, da aparat ob takšni uporabi deluje bolje in kvalitetno. V kolikor pa razsoljevalca ne uporablja dlje časa, pa ga mora s kemičnim konzervansom konzervirati, da se membrane in cevi ne posušijo ali ne poškodujejo.

Na zdravje!

  < Sam prejadral Karibsko morje 9. del           Sam prejadral Karibsko morje 11. del >

 

 Njegove dosedanje dogodivščine si lahko preberete tudi v njegovih knjigah:

 

Sam prek oceana (plovba preko Atlantika, 3779 nmi)

Ljubezen pod jadri (erotični roman)

Šepet vetra in valov (plovba od Poreča do Las Palmasa, 3114 nmi)

 

Besedilo in foto: Jasmin Čaušević