optimist laser 4.7

V Kopru je od petka, 16. marca, do nedelje, 18. marca, potekala kriterijska regata za razreda optimist in laser 4.7. Organizatorjem je v treh dneh uspelo izpeljati osem plovov za razred optimist in devet plovov za razred laser 4.7.

Prvi dan je pretežno pihal nekonstantni jugozahodni veter, ki je regatnemu odboru povzročal obilo preglavic. Tako so v celem dnevu uspeli zaključiti le po dva plova za razred laser 4.7 in rdečo skupino optimistov, modra skupina pa je uspela dokončati le en plov.

V soboto se je že delno ohladilo, zapihal pa je zmernih vzhodnik. Optimisti modre skupine so nadoknadili zaostanek prvega dne. Obe skupini optimistov sta odjadrali tudi p  redvidene tri plove, laseristi pa so uspeli dokončati štiri plove.

Nedelja je minila v znamenju burje, ki je pihala z močjo več kot 15 vozlov, prav tako pa se je precej ohladilo. Zaradi konstantnega vetra je tekmovanje potekalo hitro, tako da so se jadralci v koprsko marino vrnili že do dveh popoldan.

Med več kot 100 optimisti iz osmih držav sta prvo in drugo mesto v skupnih rezultatih z enakim številom točk zasedla Luka Zabukovec – prvi in Alja Petrič – druga, oba iz JK Jadro Koper, tretji skupno pa je bil Avstrijec Florian Kroemer, KYCK. Med dečki je torej zmagal Luka Zabukovec, drugi je bil Florian Kroemer, tertji pa Martin Fras, JK Izola, ki je bil sicer skupno četrti, medtem ko je med deklicami zmagala Alja Petrič, druga je bila Caterina Sedmak, JK Izola in tretja Yelyzaveta Levandovska, JK Pirat, ki sta v skupnih rezultatih osvojili 17. in 18. mesto.

V razredu laser 4.7 se je pomerilo 12 jadealcev iz Slovenije, Italije in Avstrije. Zmagal je Janez Zabukovec, JK Jadro Koper, drugi je bil Italijan Filippo Costa, SVBG, tretji pa Klemen Petrović, JK Jadro Koper. Med dekleti se je najbolje odrezala Maja Žibert, JK Ljubljana (skupno na 7. mestu), druga je bila Anastasia Golik, SAF iz Avstrije (skupno na 9.mestu) in tretja Gaja Kolarič, JK Ljubljana (skupno na 10. mestu)

Tekst in foto: JK Jadro Koper