Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

V danskem Aarhusu se je danes zaključil tretji regatni dan na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede, na katerem v olimpijskem dvosedu 470 nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Slovenkama danes žal spet ni šlo po načrtih, prvo regato sta končali na 13. mestu in drugo na 15. ter s tem nekaj mest izgubili tudi v skupnem seštevku, trenutno sta na 16. mestu (67 točk). 

Tina Mrak: “Sigurno bi lahko današnji dan bistveno bolje unovčili, v obeh regatah sva bili v poziciji se prebiti med prvih deset. V nekaj slabših taktičnih odločitvah sva se odločili za slabšo stran in obe regati zaključili povprečno. V obeh prvih orcah sva bili po solidnem startu v situaciji, ko bi se morali drugače odločiti, v prvi regati sva imeli nekaj težav tudi z dvižnico špinakerja, v drugi regati pa sva priložnost zapravili v drugi orci. Pred nama so še štiri regate, tako da ni še nič izgubljeno.”

Veronika Macarol: “Danes smo imeli nekoliko drugačen veter, z zahoda, z obale, bil je tudi zelo nestabilen, obračal je za več stopinj ter močno nihal tudi v jakosti, okvirno ga je bilo med 8 in 14 vozli, vmes pa so bili tudi močni sunki vetra. V celotni regati je bilo pomembno biti skoncentriran, se boriti, kajti lahko se je veliko pridobilo ali izgubilo. Obakrat sva startali bolj povprečno, mogoče je bil drugi start nekoliko boljši. V prvi regati sva imeli nekaj tehničnih težav, obe krmi sva sicer zelo dobro odvozili in v cilj sva prijadrali kot 13. Tudi v drugi regati nisva prikazali najboljšega jadranja, nekatere priložnosti bi lahko bolje izkoristili in na tem svetovnem prvenstvu še nisva prikazali, kar želiva.”

Po tretjem dnevu prva trojica ostaja nespremenjena. V vodstvu sta še naprej Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (17 točk), na drugem mestu sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (19 točk), tretji pa sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (27 točk). 

Jutri se prvenstvo nadaljuje z naslednjima dvema regatama. 

V razredu finn so danes odjadrali še zadnja dva načrtovana klasifikacijska plova. Liam Orel je z današnjima uvrstitvama na 36. in 35. mestu skupno zdrsnil na 69. mesto; medtem ko je Jan Orel oba plova končal na 29. mestu ter se povzpel na skupno 62. mesto. Oba naša reprezentanta bosta v finalnih plovih, ki se začnejo v ponedeljek, jadrala v srebrni skupini. Na vrhu lestvice z enakim številom 22 točk 22 vodi Britanec Ed Wright, sledita Šved Max Salminen in Nizozemec Nicholas Heiner, tako da so vse možnosti na vrhu še odprte.

V razredu laser radial so danes odjadrali oba načrtovana plova, za obe naši predstavnici je bil nekoliko slabši dan, od danes pa se tudi že ne upošteva najslabša uvrstitev. Lin Pletikos je z uvrstitvama na 52. in 48. mesto po današnjem dnevu skupno na 78. mestu, Kim Pletikos pa s 37. in 49. mestom v obeh plovih trenutno skupno na 93. mestu. Vodi Američanka Railey, sledita danska in norveška jadralka Rindom in Flem Høst.

Tudi v razredu laser standard so odjadrali dva plova, od danes pa se najslabša uvrstitev ne upošteva. Žan Luka Zelko je danes začel nekoliko slabše in v prvem plovu cilj prečkal 33., nato pa v drugem plovu z odličnim jadranjem končal na 13. mestu ter napredoval za dve mesti in je sedaj skupno na 78. mestu. Nik Pletikos pa je z današnjima uvrstitvama na 32. in 46. mestu nekaj mest nazadoval na skupno 128. mesto. Vodi Novozelandec Meech, sledita Finec Tapper in Avstralec Burton.

Danes so z jadranjem začeli v razredu 49er ter odjadrali tri plove. Naša posadka s Petrom Janežiečm in Sebastianom Prinčičem je po prvem dnevu že pokazala odlično jadranje in zadnji plov končal na 4 mestu (22, (25), 4) ter prvi dan zaključila na skupno 48. mestu. Po prvem dnevu vodi novozelandska posadka Dunning Beck-Gunn, sledita francoski posadki Rual-Amoros in Frei-Delpes – vse z enakim številom 3 točk.

Jutri se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijskimi plovi v razredih laser standard, laser radial in 49er, prvi nastopi čakajo še Tonija Vodiška v razredu formula kajt, za razrede 470 in finn pa bo jutri dan počitka pred pričetkom finalnih plovov v ponedeljek.

Vir: Windpress, JZS