Slovenski popotnik in jadralec Jasmin Čaušević, se je leta 2014 odpravil na pot okoli sveta. Pravzaprav to ne bi bilo nič nenavadnega, če se za to Jasmin ne bi odločil opraviti sam z družinsko serijsko jadrnico Bavaria 34, katero ni nič predelal in ne ojačal, da bi lahko zdržala široka morja in valovite oceane. Po prvi etapi od Poreča do Kanarskih otokov in drugi etapi od Kanarskih otokov do Karibov je napisal dve potopisni knjigi, v kateri je dodal ogromno jadralskih podatkov, ter s cenami prikazal, da je sanje mogoče odsanjati z minimalno količino denarja. Sedaj je na poti od Karibov do Avstralije, dolgi 12.000 NM. Bo naš solo jadralec po preplutem zahrbtnem Atlantiku lažje osvojil Pacifik v skoraj 30 dnevni neprekinjeni samotni plovbi? Vse izveste tukaj!

Treba bo naprej, treba bo zapustiti otok Bonaire in preko otoka Curacao zapluti do zadnjega otoka skupine ABC, Arube. Tako Jasmin zapusti otok in se po pasatu, ki mu piha v krmo z močjo 20 vozlov, spusti do otoka Curacao, kjer v zalivih na sidru dvakrat prenoči in potem zapluje še do Arube. Veter je bil tokrat malo močnejši kot so ga napovedovali. K sreči so bili valovi manjši, prihajali pa so naravnost v bok jadrnice Indigo. Zaradi bočnih valov je bila plovba »very rolly«. Kasneje je padel še dež in prekinil lepo vreme s soncem, ki je bilo napovedano za cel dan. A po devetih urah in preplutimi 58 NM je Jasmin dosegel svoj dnevni cilj Arubo, kjer se bo malo ustavil, spočil in kasneje nadaljeval plovbo do Paname.

 Utrinek s plovbe z otoka Curacao na Aruba 

Najprej je moral opraviti obvezno prijavo na otoku. Takrat je postopek potekal malo drugačna kot na drugih otokih skupine ABC. Ker je Aruba poznana po množičnem navalu turistov, ki prihajajo s turističnimi in luksuznimi križarkami, se je moral pred vplutjem v »pristanišče« po radijski zvezi na kanalu 11,  javiti tamkajšnjim oblastem in najaviti svoj prihod. Lokalne oblasti pristanka ne dovolijo v kolikor svojega prihoda predčasno ne najavit. Po prejemu le-tega je moral z barko vpluti do rumeno označenega mesta in jo privezati na pomol. Pristajanje ni bilo enostavno. Na jadrnici je sam, na obali nobene pomoči, veter pa je pihal s hitrostjo preko 20 vozlov. Tukaj uradniki pridejo do barke, kjer se opravijo administrativni postopki. Izpolniti je moral nekaj obrazcev. Ta čas sta uradnika sedela vsak v svojem vozilu, ter klepetala in tipkala po svojem telefonu. Ko jima je predal izpolnjene obrazce, sta odšla v svoji pisarni, ter se kmalu vrnila s potrjenimi dokumenti. Čeprav je Jasmin mislil, da bo tukaj postopek prijave dolgotrajen, je uspel vse urediti v slabih 45 minutah. »I love Aruba!« Odplul je na sidrišče pred mestom Oranjestad in se zasidral. Zaradi močnih vetrov, ki so pihali v zalivu je v vodi spustil verige kar za 8 kratnik globine. Sidranje pred mestom Oranjestad je izjemno nezanesljivo. Na morskem dnu je kamnita plošča, ki je pokrita s komaj 30 cm debelo plastjo mivke in nekaj trave. Tukaj je res potrebno imeti dobro sidro in spustiti veliko verige. Nekoliko višji val lahko že od vetra napeto verigo preveč dvigne, zaradi česar se lahko sidro izvleče iz morskega dna.

Aruba je zelo majhen otok. Dolg  je vsega 30 in širok komaj 9 km. Je zelo gosto naseljen saj na njem živi preko 100.000 prebivalcev. Veliko površine zasedajo tudi številni hoteli, ki so zasedeni preko celega leta. Dan, ko je pristal Jasmin, je na otok priplulo še več potniških križark, ki so na otok pripeljale preko 8.000 turistov, željnih ogleda tega karibskega bisera. Prav v času od januarja do aprila je na Arubi najvišja sezona. Plaže posute z belim peskom so oblegane, povsod je slišati glasbo, restavracije so ob večerih polne in ljudje so na večerji.

"Danes je tu še poseben dan. Vsak torek na otoku organizirajo Bombini festival glasbe, hrane in ročnih del. Da je večer v Oranjestadu še bolj barvit od barvitih svetlobnih napisov, luči in še česa drugega, skrbi mavrični  avtobus imenovan Kuku Konuku. Vsak večer vam organizirajo ogled mesta in nato vas odpeljejo na nepozabno večerjo. Največja specialiteta pa so jedi iz morskega psa.", je po obisku otoka povedal Jasmin.

  < Sam prejadral Karibsko morje 8. del            Sam prejadral Karibsko morje 10. del >

 

 

 Njegove dosedanje dogodivščine si lahko preberete tudi v njegovih knjigah:

 

Sam prek oceana (plovba preko Atlantika, 3779 nmi)

Ljubezen pod jadri (erotični roman)

Šepet vetra in valov (plovba od Poreča do Las Palmasa, 3114 nmi)

 

Besedilo in foto: Jasmin Čaušević