»The Aihe« AC75, Emirates Team New Zealand

Ne to ni vesoljsko plovilo. To je jadrnica!

Ekipa Emirates Team New Zealand je prva splovila jadrnico AC75, ki bo jadrala na hidrokrilih.

Pred kakšnim desetletjem bi večina trdila, da to ni mogoče, a je danes postalo realnost. Kljub temu da smo bili v Pokalu Amerike priča katamaranom, ki so pluli na hidrokrilih, pa si pred desetimi leti ne bi mislili, da bomo nekoč pluli tudi na enotrupnih jadrnicah, ki bodo jadrale na hidrokrilih. Kako je to možno, je bila takrat še uganka. Danes je realnost.

Pokal Amerike že desetletja skrbi, da je jadranje izjemno tehnološko napredno. Vsa plovila, ki tekmujejo, so tehnološko dovršena in jih lahko brez problema primerjamo s Formulo 1. V svet jadranja prinašajo tehnološke novosti, ki so na robu fizikalnih zakonitosti. In tako bo ostalo tudi v prihodnjih letih. Tekmovanje bo sedaj potekalo v novem razredu imenovanem AC75. To so 75 čevljev oziroma 22 m dolge enotrupne jadrnice, ki bodo plule na hidrokrilih. Organizatorji tekmovanja in tehnični strokovnjaki zagotavljajo, da bo tekmovanje še bolj razburljivo, kot je bilo. Zaradi fizikalnih lastnosti plovil, bodo hitrosti plovbe, ki jo bodo lahko dosegale še večje, kot so tiste, ki jih dosegajo katamarani.

Jadrnica ekipe Team New Zealand nosi ime »The Aihe« (delfin). Po tradiciji so jo splovili v pristanišču v Aucklandu, kjer bo tudi potekalo eno izmed tekmovanj v Pokalu Amerike. Kot je za »Kiwije« običajno, so jo splovili eno uro po sončnem zahodu in kot je običajno, je deževalo.

Jadrnica je že na prvi pogled nekaj novega, nekaj česar še nismo videli. Linije trupa spominjajo na vozila Formule 1. Iz bokov štrlijo več metrov dolga hidro krila, po katerih bo jadrnica plula. Jasno je, da bo izjemno hitra. Odgovor na vprašanje, kako hitra bo, pa bomo dobili zelo kmalu. Ko bo ekipa opravila prve teste, bomo rezultate objavili na naši spletni strani.