Bobby Schenk: Sidranje

Jadranje je za nas najlepša vrsta športa, najkrajša pot do sreče, do svobode. Popolna svoboda se jadralcu ponudi šele takrat, ko ni omejen na tesna, občasno celo umazana pristanišča; ko lahko zapluje v zaliv, ki je tako vabljivo nedotaknjen in romantičen in jadralcu nudi zatočišče pred neurjem in razburkanim morjem.

Avtor je mnoga leta nabiral dragocene izkušnje po vseh morjih sveta. Bralcu želi posredovati svoje znanje in izkušnje nabrane na potovalnih jadranjih, pri katerih je samoumevno, da se je potrebno znati tudi zasidrati, saj pristanišča niso vedno na voljo.

Iz vsebine knjige Sidranje

Avtor se v knjigi najprej posveti opremi, ki je potrebna za uspešno in zanesljivo  sidranje. Rešuje tudi dileme med različnimi vrstami opreme, da se lažje odločimo za nakup tiste, ki bo najbolje ustrezala našim potrebam, oziroma je najbolj primerna za sidranje na tipu morskega dna, kjer najpogosteje sidramo.
V drugem delu se posveti različnim manevrom sidranja in ukazov, ki jih uporabljamo za uspešno komunikacijo med skipperjem in posadko.

Ko smo na sidru se posveti problemom zategovanja verige, sidranju na kopno, ter sidranje s krmno vrvijo na obalo ali pomol. Po uspešnem sidranju je govora o pravilnem dvigovanju sidra, izruvanju sidra ter problemom, ki se pojavijo kadar sidramo v zasedenem zalivu ali luki.

V zadnjem delu knjige rešuje probleme sidranja v slabem vremenu, sidrni straži ter tehničnim napakam, ki se lahko zgodijo pri sidranju, kot na primer odpoved sidrnega vitla, ali kaj storiti, ko sidra ne moremo izvleči.

Knjiga je v celoti posvečena le sidranju in podrobno opisuje na kaj vse moramo biti pozorni, da bo naše sidranje uspešno in bomo lahko noč na sidru prespali, prepričani, da smo dobro zasidrani.Knjiga je namenjena vsem vrstam navtikov, tako začetnikom, občasnim morjeplovcem, kakor tudi izkušenim skipperjem, ki bodo lahko svoje znanje še poglobili. Knjiga na 148 straneh zelo nazorno obravnava vse teme za varno in brezskrbno sidranje in prenočevanje v zalivih. Vsebina je obogatena z 70 barvnimi fotografijami in 15 skicami, za pomoč pa so še 4 tabele.

 

Naroči knjigo Bobby Schenk - Sidranje