Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski

Izjava Predsednika TPK Sirena Petra Sternija

Peter Sterni, predsednik Tržaškega pomorskega kluba Sirena, organizator regate Go to Barcolana from Slovenia, bi si želel dodati nekaj dopolnil k netočnostim, ki so se v preteklih dneh pojavile v nekaterih slovenskih medijih. Ti so organizacijo jadralnega dogodka oz. njegove začetke netočno pripisali osebam, ki niso imele nobene vloge pri nastajanju prireditve Go To Barcolana from Slovenia. Ker je v interesu javnosti, da izve dejstva, menim, da je kratka predstavitev prireditve potrebna.

Go to Barcolana from Slovenia je spremljevalni dogodek največje regate na svetu, Barcolane. Namenjen je slovenskim jadrnicam in vsem, ki bi želeli tekmovalno prijadrati iz Slovenije v Trst dan pred znamenito Barcolano. Nastala je pred štirimi leti s sklopu odličnega sodelovanja, ki smo ga takrat vzpostavili med Tržaškim pomorskim klubom Sirena in Società Velica Barcola Grignano, organizatorjem znamenite Barcolane. Naši medsebojni odnosi obsegajo različna polja udejstvovanja: od ustavrjanja skupnih mladinskih tekmovalnih ekip, sestavljanja mešanih posadk v mladinskih in olimpijskih razredih, ki so posegle tudi po svetovnih, evropskih in državnih odličjih, pa do organizacije raznih pomembnih regat in dogodkov, med katerimi naj omenim državno prvenstvo optimistov, državno regato razreda 420, svetovno prventvo ORC in že tradicionalni mednarodni miting iz mladinskih razredov.

Prvi mož Barcolane Mitja Gialuz si je zaželel, da bi Go to Barcolana from Slovenia postala sestavni del prireditve in privabila k udeležbi čim večje število slovenskih jadrnic, ki se udeležujejo Barcolane. Mi pa smo v tej regati videli priložnost, da se končno kot Slovenci vključimo v samo organizacijo in poudarimo pomemben doprinos, ki ga imajo slovenski jadralci pri ustvarjanju Barcolane same, tako glede števila udeleženih jadrnic kot odličnih rezultatov. Organizacijo je tako prevzel Tržaški pomorski klub Sirena, seveda pod okriljem glavnega organizatorja Società Velica Barcola Grignano. Vse se je tako začelo pred štirimi leti s skromnimi številkami. Vzporedno so prvo leto štartale tudi podobne pobude Go to Barcolana: iz Splita, z Reke, oz. tako imenovana Go to Barcolana from Croatia, ki pa so propadle že po prvi izvedbi.

K sodelovanju pri organizaciji Go to Barcolana from Slovenia so kmalu pristopili Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Generalni Konzulat Republike Slovenije v Trstu in Slovenska turistična organizacija. Na slovenski strani so nam na pomoč pri organizaciji priskočili JK Burja iz Izole, JK Jadro Koper in pa podjetje Cleanport. Z letošnjo izvedbo pa smo sodelovanje s slovenske strani nadgradili s pomembnim prispevkom Jadralne zveze Slovenije, kateri se iskreno zahvaljujem za izkazano podporo, predvsem pa Davidu Bartolu, ki je odigral pomembno vlogo pri organizaciji in promociji.

Letošnja izvedba Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski je odlično uspela, tako na morju kot na kopnem je bila nad vsemi pričakovanji. Na štartni liniji v Portorožu je bilo letos kar 62 jadrnic, med temi tudi trije maxiji, ki so se potegovali za absolutno zmago do zadnjega obrata v Trstu. Pogoji so bili odlični, saj so jadrnice takoj v Piranu ujele burjo, ki jih je v rekordnem času pripeljala do cilja pred glavnim trgom v Trstu. Tu smo jadrnice sprejeli z dobrodošlico, popoldne pa je v dvorani Salone degli incanti potekal sprejem, v sklopu katerega so podelili nagrade zmagovalcem in vsem nastopajočim. Počaščeni smo bili z odličnim odzivom predvsem pa s prisotnostjo uglednih gostov, med katerimi sta, poleg lokalnih upraviteljev, gospodarstvenikov in vrhov slovenske in italijanske jadralne zveze, izstopala častna gosta Tina Maze in Vasilij Žbogar. Glavni pokrovitelj regate je od letos Kempinski Palace Hotel iz Portoroža, s katerim smo lahko regato Go to Barcolana from Slovenia uspeli dodatno razviti in oplemenititi. Upamo, da bomo lahko s skupnimi močmi vseh akterjev že v naslednjih izvedbah presegli število stotih jadrnic.

Peter Sterni, predsednik TPK Sirena

Ostale informacije o regati Go to Barcolana from Slovenia lahko najdete na spletu Barcolane 50 www.barcolana.it, na speltu Tpk Sirena www.tpkcntsirena.it in facebook strani @GotoBarcolanafromSlovenia.