Novo leto se je začelo zelo slabo za ladjarja MSC in njihovo ladjo ZOE. Med plovbo je s krova padlo več kot dvesto kontejnerjev. Po prvih poročilih naj bi jih v morju končalo do 270.

Nizozemska obalna straža je izdala varnostno opozorilo zaradi nesreče, ki se je zgodila na ladji MSC Zoe med plovbo po Severnem morju. Med plovbo v nemških vodah je ladjo zajelo slabo vreme z izjemno visokimi valovi. Obalna straža je sporočila, da je med nizozemskim otokom Vlieland-om  in nemškim Bight-om v morje padlo 30 kontejnerjev. Po nadaljnji komunikacijo z ladjo pa so ocenili, da je v morju končalo do 270 kontejnerjev.

Enota TEU

TEU je enota za velikost standardnega kontejnerja, ki v dolžino meri 20 čevljev oziroma dobrih 6m. Dejansko število kontejnerjev, ki jih lahko ladja sprejme na krov je manjše, ker je večina kontejnerji, ki se danes uporabljajo za prevoz blaga daljši.

Številni kontejnerji še vedno plavajo v okolici nesreče, 21 pa jih je že naplavilo na obale otokov Vleiland, Terschelling in Ameland.

Ladja MSC Zoe je plula in belgijskega Antwerpna v nemško pristanišče Bremerhaven.V dolžino meri 396 m ima kapaciteto 19.244 TEU. Natančno število izgubljenih kontejnerjev še ni znano. Obalna straža vsa plovila, ki plujejo v bližini poziva k izjemno previdni plovbi in svari, da naj se napol potopljenim kontejnerjem ne približujejo, ker lahko ogrozijo njihova plovila.

Vir: https://www.havariekommando.de