Danes je uspešno zajadrala prva jadrnica razreda AC75 na hidrokrilih.

V petek smo v članku Splovljena prva monotrupna jadrnica AC75 s hidrokrili objavili prvo splovitev plovila razreda AC75. Prva je bila ekipa Emirates Team New Zealand. Z jadranjem pa jih je prehitela ameriška ekipa American Magic iz New Yorka.

Prvo jadranje novega jadralnega bolida bo nedvomno zapisano v zgodovino. Kljub temu da hidrokrila v navtiki niso novost, so pa nedvomno novost v razredu tako velikih monotrupnih jadrnic.

Prvi plov ekipe American Magic pod jadri je seveda potekal pod taktirko izjemnega skipperja Deana Bakerja. Zajadrali so v zalivu Narragansett v bližini mesta Newport na otoku Rhode. S prvega plova je v javnost prišla le ena slika (slika zgoraj). Če jo primerjamo z jadrnico ekipe Emirates Team New Zealand, vidimo očitne razlike. Američani so se odločili za enostaven, nizek, aerodinamičen trup. Novozelandski trup je drugačen. Oblika je bolj kompleksna. Odločili so se za obliko, ki bo jadrnici omogočala čim hitrejše izglisiranje na hidrokrila.

Da sta plovili različni, je bilo pričakovati. AC75 je pravilo, ki določa parametre plovila, ne določa pa vseh detajlov. Kako se bodo odrezale različne oblike bomo videli na prvih tekmovanjih. Oblika jadrnice ekipe American Magic je zelo podobna pomanjšani sestri, ki meri le 38 čevljev (AC75 meri 75 čevljev) in je služila kot testno plovilo za testiranje tehnologije hidrokril na monotrupnih jadrnicah.