Beneteau Flyer 8 Sundeck

Francoska ladjedelnica Beneteau je predstavila nov model športnega gliserja Flyer 8 Sundeck. Plovilo s svojo prostornostjo na krovu in pod njim prekaša vse tekmece v segmentu plovil namenjenih dnevnim izletom v bližnje in oddaljene zalive. S prostornostjo preseneča tako na krovu kot pod njim, kjer je na voljo tudi kabina za prenočevanje.

Flyer 8 Sundeck v dolžino meri dobrih 8 m. Z značilnim razširjenim premcem nudi povsem novo izkušnjo na morju. Kot že samo ime pove je Sundeck namenjen uživanju na soncu. Na premcu je velika sončna ploščad, ki omogoča udobno poležavanje pod soncem 3 ali štirim osebam. Zaradi širokega premca je prostornejša tudi kabina. V njej je prostor za majhen toaletni prostor, priročno kuhinjo in posteljo, na kateri lahko prespijo do 3 osebe. Krmarska konzola je nameščena sredinsko. Prehod s krme na premec je zato možen na obeh straneh. Ker je plovilo široko 2,5 m, je komandna konzola široka. Na desni je krmarski del, na levi strani pa so vrata v podpalubje. Krmarju je namenjen udoben, po višini nastavljal sedež. Upravljanje s plovilom je zato enostavno in udobno tako v sedečem, kot v stoječem položaju. Poleg krmarja je še en enak sedež za sopotnika. Oba sedeža se lahko zasukata za 180 stopinj in postaneta del sedežne garniture v krmnem delu plovila. Na sredini je prostor za veliko mizo, v bokih plovila pa sta dve dodatni klopi, na katerih se lahko namestita po dve osebi. Obedovanje na krovu, ali uživanje ob hladnem koktajlu na sidru, je udobno za sedem oseb, plovilo pa lahko na krov sprejme skupno 10 oseb.

Flyer 8 Sundeck je namenjen vgradnji zunajkrmnega motorja. Največja moč je 350 KM. Ker teža plovila brez motorja znaša le 1685 kg, je temu primerna tudi hitrost plovbe, ki pri najmočnejšem motorju preseže 40 vozlov. K stabilnosti na vodi, majhni porabi in veliki končni hitrosti pripomore tudi patentirana Air Step2 tehnologija gradnje trupa plovila.

Test plovila

Test plovila je izvedla ekipa The Boat Show. Poglejmo si, kako se je Flyer 8 Sundeck izkazal na testu.

Plovilo na testu je bilo opremljeno z najmočnejšim dovoljenim motorjem s Suzukijevim 350 KM zunajkrmnim motorjem, ki ima edini dva nasproti vrteča se propelerja. Test so opravili na gardskem jezeru. Morje je bilo mirno, na krovu je bila ena oseba.

Plovilo izglisira pri hitrosti 12 vozlov. Motor se je vrtel s 3100 obrati v minuti. Ko obrate motorja povečamo na 3800 se hitrost poveča na 20 vozlov. Poraba znaša 35 l/h oziroma 1,75 l/nmi. Pri 4200 obratih/min hitrost naraste na primerno potovalno hitrost 25 vozlov. Poraba znaša 48 l/h oziroma 1,92 l/nmi. Pri 4800 obratih motorja v minuti plujemo že s hitrostjo 30 vozlov. Če si nekoliko pomagamo še z nastavitvami motorja, hitrost naraste še za nekaj vozlov. Pri 6000 obratih v minuti je hitrost plovbe že presegla 40 vozlov. Merilec hitrosti se je umiril pri 41,5 vozlih.

Tehnični podatki:

  • Dolžina preko vsega (m): 8.10
  • Dolžina trupa (m): 6.96
  • Širina (m): 2.50
  • Teža brez motorja (kg):1685
  • Največja moč motorja (KM): 350
  • Gorivo (L): 340
  • Voda (L): 80
  • Nosilnost (oseb): 10
  • Število ležišč: 2

Cena

  • 38.550,00 EUR

Več o plovilu:

Foto galerija beneteau Flyer 8 Sundeck: