Italijanska ladjedelnica Mylius je specializirana za gradnjo hitrih potovalnih jadrnic. Vsi njihovi izdelki so pisani na kožo kupcu, zato je možno številne funkcionalnosti prilagodit potrebam lastnika.

Že na prvi pogled vidimo, da so plovila elegantna, moderna udobna in seveda luksuzna. Filozofija podjetja je kupcu ponuditi plovilo, ki je izdelano po najvišjih standardih in zagotavljajo enostavno navigacijo in izjemno udobno življenje na plovilu. Plovila so izdelana iz karbonskih vlaken. Zato so lahka in hitra.

Mylius 65 je še nekoliko bolj posebna jadrnica, kot bi lahko pričakovali za izdelek iz te ladjedelnice. Ni le hitra potovalna jadrnica temveč je hitra potovalno tekmovalna jadrnica. V dolžino meri 20 m v širino 5,25 m, zaradi karbonskega trupa in jambora ostaja lahka. Njena teža znaša zgolj 20 ton. Kupiti jo je možno v dveh različicah krova. Verzija FD (flush deck) ima nizek krov in zaradi tega nekoliko nižji strop v salonu. Verzija RS (rised saloon) ima dvignjen strop v salonu, nekoliko višja okna, ki v notranjost prepuščajo več dnevne svetlobe in notranjost naredijo bolj zračno.

Kljub svojim dimenzijam, ostaja Mylius 65 jadrnica namenjena manjšim posadkam. Na voljo ima 3 prostorne kabine lastno kopalnico. Ena kabina z dvema ležiščema je namenjena posadki.

Kako se je jadrnica odrezala na testu.

Test plovila je izvajala ekipa italijanskega navtičnega medija The Boat Show. Plovilo z imenom Oscar3 je različica Mylius 65 FD. V času testiranja je pihal topel veter s hitrostjo med 8 in 9 vozli. Nameščena so bila regatna jadra. Prednje jadro je bila Genova 3, ki je bila za dane vetrovne pogoje celo nekoliko premajhna. Kljub temu je  plovilo pokazalo svojo športno naravo in plulo s hitrostjo več kot 8 vozlov. Na trenutke je razvilo hitrost vse do 8,5 vozla.

Več o plovilu v videoposnetku:

Tehnični podatki:

Dolžina čez vse: 20,20 m

Dolžina s kosnikom: 22,03 m

Dolžina vodne linije: 18,05 m

Širina: 5,25 m

Ugrez: 3,7 m

Teža: 20.500 kg

Balast: 7.995 kg

Število kabin: 3 + 1

Število ležišč: 6 + 2

Rezervoar vode: 845 l

Rezervoar goriva: 900 l

Površina jader v veter: 258 m2

Površina jader z vetrom: 596 m2

Motor: Yanmar 160 KM