Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Burin je poletni nočni veter. Piha iz obale proti morju, kot rahel veter. Pihati začne po zahodu sonca in običajno piha vse do sončnega vzhoda.

Nastanek burina

Burin je termični veter. Nastane zaradi priobalne cirkulacije zraka. Ponoči se zrak nad kopnim hitreje ohlaja od zraka nad morjem. Ta hladnejši zrak se prične gibati nad morje in izpodriva toplejši zrak, ki se začne nad morjem dvigovati in se v višinah vrača nad kopno. Gibanje hladnejše zračne mase s kopna nad morje imenujemo burin.

Burina ne smemo zamenjevati z burjo, čeprav piha iz podobne smeri. Smer iz katere piha je običajno severovzhod, glede na konfiguracijo terena pa lahko piha vse od smeri sever-severovzhod (NNE) do smeri vzhod (E).  Burin ne dosega visokih hitrosti. Pihati začne zvečer okoli 21.00 ure, kot šibek veter. Moč se mu povečuje proti sončnemu vzhodu, ko doseže največje hitrosti. Običajno piha v močmi 2-3 Bf in ne seže dlje kot 20 nmi od obale. Večje moči doseže le v predelih, kjer se pojavlja močnejša burja, ki v področju Jadrana piha v strženih (Tržaški zaliv, Senjska vrata, Šibenik,...)

Burin piha v obdobju stabilnega vremena in je znanilec lepega vreme. Barometrski tlak je visok.

Komentarji