Pri prvi navtični reviji v Sloveniji, Val navtika, so priznanja za Valovo plovilo leta podeljevali že enajstič. Izbor plovil med nominirankami je bil na enak način, kot pretekla leta, ko so ta priznanja podeljevali 'hišni' novinarji. Tudi kriteriji so bili enaki, saj so se izkazali za najprimernejše.

In kakšno mora biti plovilo, da si zasluži njihovem mnenju priznanje in kateri so elementi nekega plovila, ki vplivajo na njihovo odločitev?

Več jih je, predvsem je pomembna dovolj visoka kakovost gradnje, dobro razporejena oprema in njena ustreznost, zanimiva vizualna podoba in ne nazadnje cena, ki mora biti primerna splošni vrednosti plovila. To ne pomeni nujno nizke cene, saj ta največkrat ni združljiva s kakovostjo.

V izbor Valovih novinarjev tako pridejo tudi plovila, ki kažejo inovativen pristop tistih, ki so zaslužni za končni rezultat: arhitekti in konstruktorji, na primer. Vedno so zanimiva plovila, ki nakazujejo novo inovativno smer, v katero bo po vsej verjetnosti šla navtika. Nekatera so v tem pogledu izrazitejša od drugih, zato jih je vredno izpostaviti. Po drugi strani pa so tudi plovila, za katere menimo, da ostajajo na visoki ravni najboljšega, kar premore tradicija, vredna pozornosti in nagrade.

Seveda se v uredništvu prav dobro zavedajo, da so ti kriteriji precej subjektivni, ne glede na to, da so posledica določenega znanja in izkušenj ocenjevalcev. Zavedajo se tudi, da so vsa plovila vredna spoštovanja in pozornosti, saj je v njihov nastanek vloženega veliko dela, znanja in naporov.

Tudi letos so podelili  Valovo posebno priznanje slovenskim izdelkom. Zakaj ta ločitev, so pojasnili takole: »Za to ločitev smo se kljub temu, da je slovenska navtika tesno vpeta v svetovno in je v marsikaterem pogledu tudi njen generator, že pred leti odločili za to, da se ne bi zgodilo, da bi v množici svetovnih prezrli domače napore v tej smeri. Kajti delo na navtičnem področju – in še marsikaterem drugem – je v Sloveniji še za spoznanje težje kot drugod. Slovensko plovilo leta tako ostaja pomemben del Valovih vsakoletnih priznanj.«

Na izboru za plovilo leta so bile tako priznanja podeljena v naslednjih skupinah:

Za slovensko plovilo leta v okviru izbora za Plovilo leta 2014:

SEAWAY YACHTS Greenline 48 fly - Fotogalerija na tej povezavi!

1. razred Motorna plovila open in hard top z dolžino do 10 metrov:

ELAN MOTOR YACHTS Elan power 30;

2. razred Motorna plovila open, hard top z dolžino med 10 in 18 metrov:

JEANNEAU Leader 40;

3. razred Motorna plovila fly z dolžino med 10 in 18 metrov:

AZIMUT YACHTS Magelano 53;

4. razred Motorna plovila open, hard top in fly z dolžino nad 18 metrov:

ABSOLUTE Absolute 64 fly.

Jadrnice:

Zmagovalka za slovensko plovilo leta 2014:

ELAN Elan 360 S.

Jadrnice do 11 metrov:

DUFOUR YACHTS Dufour 310 grand large;

Jadrnice od 11 do 15 metrov:

BENETEAU Oceanis 38;

Jadrnice nad 15 metrov:

BAVARIA Bavaria 51 cruiser.