Novo plovilo italijanske ladjedelnice Rio, Parana 38, se je uspešno predstavilo na salonu plovil v Genovi.

Italijanska ladjedelnica Rio je po dolgem času zopet predstavila novost v svojem prodajnem programu. Rio Parana 38 je 12 metrsko motorno plovilo namenjeno križarjenjem po Mediteranu. S predstavitvijo na salonu v Genovi prejšnji teden je ladjedelnica najavila svoj ponovni vstop na trg športnih plovil z mehko streho. Za korak so se odločili zaradi uspeha, ki so ga dosegli z zadnjo serijo elegantnih modelov s trdo streho.

Pri oblikovanju plovila so pozornost namenili dobri razporeditvi prostora, pri čemer so želeli dobro razmerje med izkoriščenostjo notranjosti plovila in prostora na krovu. Kuhinji je namenjen prostor na krovu. Poleg kuhinje je prostorna sedežna garnitura z mizo, ki sega do same krme plovila. S pritiskom na gumb, mizo spustimo in sedežno garnituro enostavno pretvorimo v ležišče za sončenje.

Večina krmnega dela je pokrita s trdo streho, medtem ko je komandni most in kuhinja prekrita z mehko platneno streho, ki jo lahko po želji odpremo. Če streho zapremo preprečimo vročini, da prihaja v plovilo, če pa želimo več svetlobe in zraka, pa streho enostavno odpremo.

Pod krovom je prostoren dnevni salon z veliko sedežno garnituro. Ena kabina je v premčnem delu plovila in ena v krmnem delu. Ker ima samo dve kabini, sta temu primerno veliki. Vsaka ima svoj toaletni prostor in WC. V kolikor se bomo na križarjenje opravili z več gosti, lahko dnevni salon spremenimo v posteljo za dve osebi.

Pri oblikovanju plovila moramo omeniti tudi veliko kopalno ploščad na krmnem delu plovila in zanimivo oblikovano armaturo za namestitev inštrumentov plovila, ki so integrirani v GPS napravo.

Tehnični podatki:

Dolžina čez vse: 12.30 m
Dolžina trupa: 9.98 m
Širina: 3.65 m
Ugrez: 0.64 m
Teža: 7000 kg
Št. oseb: 12
Rezervoar za gorivo: 780 l
Rezervoar za vodo: 300 l
Št. ležišč: 6
Št. kopalnic: 2
Arhitekt: Marino Alfani

Fotogalerija: Parana 38