Ekipe Volvo Ocean Race trenutno plujejo vzhodno od Brazilske obale. Že nekaj dni se odločajo ali pluti naprej južno ali se obrniti proti vzhodu in pluti proti cilju, Cape Townu na jugu afriškega kontinenta.

Vodilni ekipi Abu Dhabi Ocean Racing in Team Brunel, sta se odločili, da bosta še naprej pluli z vetrom proti jugu. Odločitev so sprejeli, ker trenutno plujejo v vetrovih, ki pihajo s hitrostmi med 10 in 20 vozli, medtem ko v področju St. Helena High pihajo le šibki vetrovi.

Le uro za ekipo Abu Dhabi Ocean Racing, sta se tudi ekipi Vestas Wind in Dongfeng Race Team odločili, da sledita trenutno vodilni ekipi in plujeta z vetrom proti jugu. Vetrovi so zmerni in konstantni. Pihajo iz severo-severovzhoda. Ekipe sedaj tekmujejo, kdo bo jadra namestil optimalno in dosegel največjo hitrost plovbe. Tisti v ospredju sedaj plujejo v šibkejših vetrovih kot tisti v začelju flote. Plovila se bodo zato nekoliko zbližala in razlike med njimi bodo manjše.

Dobro je vedeti

Področje St. Helena High ali tudi South Atlantic High se nahaja 25°S, 15°W v Atlantskem oceanu in se razširja več tisoč milj okrog te točke. To je področje, kjer so zračni pritiski visoki in zelo konstantni, kar vpliva na plovbo. Jadralci poizkušajo najti koridor skozi območje. Običajno poiščejo področje nizkega zračnega pritiska ob vzhodni Brazilski obali, ki se pomika proti zahodu zaradi visokega zračnega pritiska na vzhodu. To so vetrovi nekoliko močnejši in omogočajo hitrejšo plovbo proti vzhodu.

Trenutno stanje:

Razpršenost flote: 224 nmi (razdalja med vodilnim in zadnjim)
Hitrost vetra: 13-20 vozlov
Hitrost plovil: 13-19 vozlov
Smer vetra: 28º (povprečna)
Najpočasnejše plovilo: 13 vozlov (Team Brunel)
Najhitrejše plovilo: 19 vozlov (Team Alvimedica)