Italijansko podjetje Gamma Yachts je prodalo svojo jahto Gamma 20 svetovno znanemu pevcu Andrei Bocelliu.

Njigove jahte Gamma 20 se je prijelo ime mini superjahta. Za superjahte nekako velja, da so daljše od 24 metrov. Gammi 20 do te dolžine manjkata dva metra, vendar so jo tako kupci, kot sami proizvajalci uvrstili med superjahte. Razlog je zelo enostaven. Zaradi navpičnega premca, je skupna dolžina plovila le 22 metrov, medtem ko je na njej praktično enako veliko prostora, kot bi ga bilo pri jahti z dolžino 24 metrov ali več.

Plovilo so konstruirali tako, da ga lahko kupcu prilagodijo po vseh njegovih željah. Le oblika plovila in krov sta elementa, ki jih ni možno spremeniti, vse ostalo pa je izbira kupca.

Ker ima premec plovila značilno vertikalno obliko ima plovilo dolžino vodne linije skoraj enako celotni dolžini plovila. Glede na to, da v dolžino meri le 22,1 m (72,5 čevlja) ima v notranjosti kar 170 m2 prostora, s čemer jo lahko že primerjamo s superjahtami, ki v dolžino menijo nekaj metrov več.

Za pevca so notranjost plovila Libertas razporedili glede na njegove potrebe. Želel je, da lahko na krovu prespi devet gostov in dva člana posadke. Zato so na plovilo, ki ima v osnovi le tri kabine dodali četrto. V prostornem salonu stoji klavir in majhen snemalni studio, ki  pevcu omogoča, da ustvarja tudi med križarjenjem.

Vsa plovila Gamma oblikuje in gradi podjetje Vripack na Nizozemskem. Notranja oprema in materiali zanjo prihajajo iz Italije. Kombinacija nizozemskega navtičnega oblikovanja in italijanskega stila daje tem plovilom posebno noto. Podjetje je v 50 letih od nastanka, zgradilo že več kot 7000 plovil in pri izdelavi vedno skrbijo za inovativne pristope. Leta 2009 so predstavili inovativno metodo gradnje plovil, ki jo imenujejo Smart Kit. Vse dele plovila oblikujejo tako, da jih je enostavno in hitro sestaviti. Za izdelavo prve jahte Gamma 20 so potrebovali le osem mesecev, Bocellijeva, ki pa je močno prilagojena njegovim potrebam, pa je bila predana kupcu v vsega desetih mesecih po prevzetem naročilu. Ker je pevec slep od svojega 12 leta, so vse krove izdelali v enem nivoju brez stopnic in ovir, ki bi onemogočale enostavno in varno gibanje pevca.

Fotogalerija: Gamma Yachts 20 - Libertas

Vir: http://www.gamma-yachts.com/