V Haifi v Izraelu se je s prvimi plovi začelo svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. SP470Na regatnem polju se obetajo zanimivi jadralski boji, saj se bo na startni liniji zbrala večina najboljših jadralk in jadralcev razreda. Na svetovnem prvenstvu bodo podelili tudi naslednje olimpijske vozovnice za Rio 2016, na voljo bo še šest olimpijskih norm v moški konkurenci in tri v ženski. V ženski konkurenci je na startni listi prvenstva 42 posadk iz 23 držav.

V ženski konkurenci jadralke jadrajo v eni floti, danes so v vetru, ki je pihal s hitrostjo od 7 do 14 vozlov izpeljali dva plova. Tina Mrak in Veronika Macarol sta zaradi tehničnih težav in slabih startov prvenstvo nekoliko slabše začeli, v prvem plovu sta v cilj prijadrali na 34. mestu, v drugem plovu pa sta zabeležili še šesto mesto in sta po prvem dnevu na skupnem 21. mestu.

Veronika Macarol je ocenila prvi dan svetovnega prvenstva: “Prvi dan regat se nama ni najbolje izšel. Današnjega dneva nisva izkoristili, kot znava, saj nama taki pogoji za jadranje ležijo. Razlog današnjega slabega jadranja so bili predvsem starti. Ker sva bili po prvem startu v zamudi, sva bili prisiljeni izvesti obrat in ker se nama ni uspelo odmakniti od jadrnice, ki je imela prednost, naju je protestirala. Naredili sva dva obrata in kmalu zatem je Tini počil pasek za visenje in je padla v vodo. Zaradi vseh teh napak in tehničnih težav sva ostali čisto zadaj in so se vse jadrnice že precej oddaljile, prvo regato sva tako končali na 34. mestu. Tudi v drugi regati nisva najbolje startali, spet sva zamujali. Prvo bojo sva obrnili kot dvajseti, v krmo pridobili par mest in regato končali na 6. mestu. Sedaj sva izgubili bonus in od tu naprej si ne smeva v naslednjih regatah privoščiti nobene napake več. Jutri bova morali drugače nastopiti že na startu, pokazati zobe ter odvoziti regato, kot najbolje znava. Napovedan je nekoliko šibkejši veter.”

Tudi trener Tomaž Čopi ni zadovoljen z današnjim dnem: “Tako kot sem punci opozoril, tako je na koncu tudi bilo. Starti v težkih pogojih in pri takšnem številu jadrnic na eni liniji je najpomembnejša stvar v regati. Seveda tudi druge vrline so pomembne, ki pa jih sicer znata, vendar tudi to danes ni šlo! Zato je rezultat, kakršen je.”

V vodstvu po prvem dnevu sta Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, ki sta prvenstvo začeli z dvema zmagama. Na drugem mestu sta Nizozemki Afrodite Kyranakou in Anneloes Van Veen, tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance.

Jadralke se bodo do petka pomerile še v osmi plovih, v soboto pa najboljših deset posadk čaka še regata za medalje.

Vir: JZS.si