V Riu de Janeiru, na prizorišču olimpijskih 2016, se jutri začenja odprto brazilsko državno prvenstvo olimpijskih razredov, ki bo potekalo od 15. do 20. decembra.

V sklopu priprav na olimpijske igre se ga bodo udeležili tudi trije slovenski reprezentanti, ki so že osvojili mednarodne olimpijske norme, in sicer Vasilij Žbogar v razredu finn in posadka Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470. Kot vodja slovenske reprezentance pa je v Brazilijo odpotoval tudi Trevor Millar, dolgoletni trener najuspešnejšega slovenskega jadralca Vasilija Žbogarja, ki ga je izvršni odbor JZS imenoval za vodjo reprezentance na OI Rio 2016.

Brazilskim jadralkam in jadralcem, ki se bodo potegovali za naslove državnih prvakov v razredih 470 moški in nacra 17 kako tudi v internih kvalifikacijah za olimpijske igre, se bodo pridružili še jadralci iz Nizozemske, Argentine, Španije Velike Britanije, ZDA, Izraela, Japonske, Italije, Francije, Hrvaške in Slovenije. Odprto prvenstvo bodo izkoristili kot eno od priložnosti, da se pobližje spoznajo z razmerami na regatnem polju, ki bodo drugo leto na olimpijskih igrah krojile rezultate. Jadralci se bodo od torka do sobote pomerili vsak dan v dveh plovih, v nedeljo pa najboljših deset v posameznem razredu čaka še regata za medalje.

Vir: JZS, Foto: Robert Deaves