Tokratni praznični konec tedna potekata kar dve tradicionalni regati, ki sta na slovensko obalo pritegnili več kot 700 jadralk in jadralcev iz številnih evropskih držav. V Izoli so danes organizatorji iz Jadralnega kluba Burja izpeljali prvi dan regate »Izola Spring Cup«, ki jo organizirajo že devetindvajset let zapored. Več kot dvesto jadralk in jadralcev iz Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Črne gore, Latvije, Slovaške, Madžarske, Egipta in Slovenije se bo od danes do nedelje za čim boljše uvrstitve pomerilo v olimpijskem razredu laser, razredu laser radial ter mladinskih prehodnih razredih laser 4.7 in 420.

V olimpijskem razredu laser je po treh odjadranih plovih v vodstvu slovenski jadralec Matej Valič (JK Jadro Koper), na drugem in tretjem mestu sta Avstrijca Herwig Baumel in Claus Dapeci. V konkurenci 25 jadralcev sta še dva Slovenca, Maks Vrščaj (WSC Črnomelj) na devetem mestu in Liam Orel, za katerega je to krstni nastop v tem razredu pa na 12. mestu.

V razredu laser radial je v vodstvu Italijanka Isabella Filippo (SVOC), na drugem mestu je Slovak Miroslav Baran (YC Martin), na tretjem mestu pa je še ena Italijanka Giulia Legissa (SNPJ). V konkurenci 85 jadralk in jadralcev je najvišje uvrščeni Slovenec Jure Medved (BD Ranca) na osmem mestu.

V razredu laser 4.7 je po današnjem dnevu v vodstvu Hrvatica Karla Savar (YC Zagreb), na drugem mestu je Madžar Zoltan Veisse (MVM SE), na tretjem mestu pa še ena Hrvatica Jana Jelčič (YC Zagreb). V konkurenci 47 jadralk in jadralcev sta po treh odjadranih plovih v deseterici dva Slovenca, in sicer Taš Kolman (JK Burja Izola) na petem mestu in Maj Musa Olivieri (JK Olimpik) na osmem mestu.

V razredu 420 so najbolje začeli Nemci, na prvem mestu sta Lennart Kuss in Paul Arp (WSC), drugi sta Jolanda Lene Muller in Arvid Jannes Muller (Greifswalder Yachtclub), tretji pa Sofie Schone in Line Johanna Thielemann (SYC). Edina slovenska predstavnika sta Matija Kocjančič in Veronika Franič (JK Olimpik).

Vir: JZS.si