V svoji paleti nam GRAND razkriva, da je pri gumenjakih izjemno pomembna namembnost. Pri svoji odločitvi se lahko tako odločite za čoln z mehkim dnom, napihljivim dnom ali trdim (RIB). Potrebujete čoln za "mini križarjenje" med otoki, ali samo za uporabo kot "by-boat", ki vas bo popeljal od jadrnice do otočka? Spodaj vam dajemo nekaj kratkih, a izredno pomembnih namigov - kako se odločiti!

Zakaj izbrati napihljiv čoln?

Glavna prednost vsakega gumenjaka je v napihljivi plovni tubi. Najpomembnejši del vsakega napihljivega čolna je dodatna vrednost: čoln postane 2x širši, kar dodatno poveča stabilnost. Čoln ima tubuse iz več komor, kar mu omogoča izredno plovnost. Zagotavlja vam neverjetno varnost, nosilnost in kapaciteto potnikov. Glavni materiali trupa so lahki in fleksibilni. Čoln je zaradi tega lahek, prenosen in enostaven za shranjevanje ter prevažanje.

Kako izbrati pravo velikost čolna?

- Če potrebujete ByBoat za jahto ali motorno ladjo, se prepričajte, da veste natančno dimenzijo ByBoat-a, primernega za vašo jahto in zgornjo kapaciteto potnikov za vaš sistem dvigovanja čolna.
- Velikost čolna je neposredno povezana z zgornjo dovoljeno močjo motorja, zgornjo mejo potnikov in dovoljeno nosilno obremenitvijo.
- V primeru, da boste čoln uporabljali za smučanje na vodi, mora čoln biti opremljen z motorjem vsaj 25KM.
- Običajno prihaja do odstopanj med zgornjo omejitvijo kapacitete potnikov, zabeleženo v tehničnih specifikacijah, in dejanskim številom sedišč na čolnu. Najprej premislite, koliko potnikov nameravate prevažati, nato pa se prepričajte, koliko sedišč določen čoln ponuja.

ZLOŽLJIVI ČOLN ali GUMENJAK S TRDIM DNOM (RIB)?

Zložljivi čolni so glavni predstavniki napihljivih čolnov, ki izvirajo od prvih zložljivih pomožnih čolnov in vojaških gumenjakov. Seveda so moderni  zložljivi čolni konkretno izboljšani: transom za motor, trde podnice, trup v ‘V’ obliki in mnoge druge odlične karakteristike. Vse je odlično, razen enega dela – dno. Dno je mehko! V nekaterih situacijah je to lahko dobro, v nekaterih pa slabo. Mehko dno vam omogoča možnost vožnje po divji obali, brez skrbi, da bi poškodovali trup, saj je le ta mehak. Vsi zložljivi čolni so izredno primerni za nošnjo, kadar so zloženi. Odlično! Vendar… vsak zložljiv čoln sanja o tem, da bi postal gumenjak s trdim dnom.

Primerjava med zložljivim gumenjakom in RiB gumenjakom.

Ker je glavne sezone praktično že konec, so v Moto-Nautiki pričeli z posezonsko akcijo vseh gumenjakov na zalogi. V njihovem prodajno - servisnem centru boste lahko izbirali med zalogo, ki šteje več kot 50 plovil! Izkoristite 15% prihranek za nakup gumenjaka s trdim dnom, oziroma prihranite 12% na zložljive gumenjake.

Vso zalogo in še več nasvetov, kako izbrati ustrezno plovilo, lahko preverite na spletnem naslovu : www.grandboats.si.

Za več informacij oziroma informativno ponudbo, pišite preko emaila: info@moto-nautika.com, ali pokličite preko telefona: 02 629 04 00 oz. 031 386 951.