Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Ste navdušeni nad adrenalinskimi aktivnostmi? Bi radi na morju imeli štirikolesnik in jet-ski, pa obojega ne morete peljati s seboj?

Sedaj je to možno. Podjetje Gibbssports je izdelalo amfibijsko vozilo z imenom Quadski, ki je lahko štirikolesnik ali pa vodni skuter. Ni le rešitev za adrenalinske navdušence, vedar je zelo praktično plovilo in hkrati vozilo

Quadski je prava amfibija. Z njim se lahko vozite po brezpotjih kot s štirikolesnikom, ali pa plujete kot z vodim skuterjem. Preobrazba je enostavna. S štirikolesnikom zapeljete v vodo, pritisnete gumb in preobrazil se bo v vodni skuter. Ko priplujete do želene plaže, v plitvini pritisnete na gumb in že se lahko s štirikolesnikom odpeljete po brezpotjih.

Quadski poganja štirivaljni DOHC motor s prostornino 1300 cm3, ki razvije moč 100 kW (140 KM). Po cesti lahko vozite s hitrostjo do 70 km/h in po vodi plujete z enako oziroma z nekaj manj kot 40 vozli. V dolžino meri 3,26m v širino pa 1,6m. S težo 605 kg ga bomo lahko namestili tudi na krmno platformo plovila.

Quadski je na voljo v različnih barva in z različno dodatno opremo. Cena amfibije se giblje okrog 40.000 EUR.

Več si lahko preberete na: http://www.gibbssports.com/quadski

Komentarji