Jadranje kot športna kategorija je imelo vedno posebno mesto v srcih Slovencev zaradi odličnih jadralnih športnih dosežkov v celotni 30-letni zgodovini Jadralne zveze Slovenije, k vedno večji prepoznavnosti jadranja in stalnemu napredku prav vsako leto prispevajo odlične uvrstitve naših jadralk in jadralcev, ki redno posegajo po medaljah na evropskih in svetovnih prvenstvih ter s tem dodajajo sijajne uspehe v niz slovenskih športnih dosežkov.

Ob izteku leta 2018, na polovici aktualnega olimpijskega ciklusa za poletne olimpijske igre Tokio 2020, se lahko pohvalimo, da imamo že prvo zagotovljeno normo za razred 470, ki jo je že na prvi delitvi olimpijskih vozovnic prijadrala naša najboljša ženska posadka v tem olimpijskem dvosedu, v kateri jadrata Tina Mrak in Veronika Macarol. Letošnja sezona je bila zanju zelo uspešna sezona, saj sta poleg olimpijske norme prijadrali kar dve zlati medalji, na svetovnem pokalu in na Evropskem prvenstvu. Trenutno neuradni strani svetovne jadralne organizacije World Sailing zasedata 3. mesto na svetovni jakostni lestvici. Seveda pa se ju spomnimo tudi z zadnjih olimpijskih iger v Riu 2016, ko sta pokazali suvereno jadranje in se na koncu uvrstili na odlično 6. mesto. Njuna ekipa je visoko motivirana, dobro pripravljena ter odločna, zato sta v tem olimpijskem ciklu za Tokio 2020 naši glavni borki za medalje. Zaradi vseh njunih dosežkov in uspehov pa so ju z najvišjim priznanjem v letu 2018 nagradili tudi predstavniki sedme sile, saj sta bili na naši najvidnejši športni prireditvi Športnik leta zbrani kot najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Janežič – Prinčič, 49er

Tudi med mladimi, vzhajajočimi jadralskimi zvezdami ima Slovenija kaj pokazati – v zadnjih letih smo imeli že svetovnega prvaka v razredu optimist, krepijo se posadke izjemnih mladih jadralcev v prehodnih in tudi že olimpijskih razredih, med katerimi izstopajo dvojec Janežič – Prinčič v razredu 49er, sestri Lin in Kim Pletikos v razredu laser radial ženske, laserista Žan Luka Zelko in Nik Pletikos – slednji je postal tudi evropski prvak v neolimpijskem jadralnem razredu laser radial, ter finnaša brata Liam in Jan Orel, ki sta zelo mlada a hkrati zelo obetavna, Liam Orel je namreč letos na Mladinskem svetovnem prvenstvu razreda finn Kopru v kategoriji do 19 let osvojil bronasto medaljo. Vse te posadke so nastopile tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer se je podelilo prvih 40% olimpijskih vozovnic,možnost za kvalificiranje pa sledi še dvakrat – enkrat v letu 2019 in nato še v letu 2020.

Toni Vodišek

Izjemen dosežek letošnjega leta pa je srebrna mladinska olimpijska medalja v kajtanju, ki jo je osvojil naš izjemno nadarjeni mladi kajtar, trikrat zapored svetovni prvak v razredu formula kite do 19 let Toni Vodišek. Na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu 2018 se je namreč letos prvič uvrstil tudi razred v kajtanju IKA twin tip racing. Tako kot Vasiliju Žbogarju na Olimpijskih igrah v Riu 2016, pa je bila tudi Toniju Vodišku na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu 2018 zaupana častna naloga, da je na otvoritveni slovesnosti ponesel slovensko zastavo.

 Vir: JZS.si; Foto: arhiv eNavtika