Beneteau Oceanis 46.1

V soboto so na salonu plovil Boot v Dusseldorfu razglasili letošnje zmagovalce Plovilo leta 2019.

Vsako leto na evropski navtični trg pride približno 60 novih plovil. Pet med njimi si zasluži naziv Evropsko plovilo leta v svoji kategoriji. Katero je tisto, ki si zasluži laskavi naziv, določi komisija 12 navtičnih novinarjev najbolj priznanih evropskih navtičnih časopisov. Plovila testirajo v dveh fazah. Prva faza je lani potekala avgusta  na Švedskem, druga v oktobru v pristanišču Ginesta južno od Barecelone v Španiji. Vsa nominirana plovila so testirana in ocenjena. Novinarji z nominiranimi plovili preplujejo preko 2000 nmi. V letošnjem letu so testirali 19 plovil v petih kategorijah.

In poglejmo si kateri so zmagovalci po skupinah

Družinske potovalne jadrnice

V razredu Družinske potovalne jadrnice je naziv Evropsko plovilo leta osvojila jadrnica Beneteau Oceanis 46.1. Naziv si je prislužila, zaradi svojih izjemnih jadralskih lastnosti. Ima večjo površino jader in zelo dobro uravnoteženo snast. V notranjosti je izjemno dobro izkoriščen prostor. Ima lahko do pet sob za deset članov posadke. Nudi številne možnosti prilagoditev potrebam kupca, je moderna in ima zelo všečne oblike.

Hitre potovalne jadrnice

V razredu Hitrih potovalnih jadrnic je letos naziv pripadel plovilu Arcona 435. Jadrnica je tipičen primer skandinavskega oblikovanja hitre potovalne jadrnice. Konstrukcija je izjemno trdna, izdelava je natančna in notranjost izjemno dobro opremljena. Jadrnica je zaradi tega relativno težka. Po drugi strani pa je jadrnica moderna, ima zelo premišljeno nameščena jadra, pri čemer takoj opazimo, da je glavno jadro izjemnih dimenzij. Jadrnica je med plovbo izjemno precizna in odzivna. Da je jadrnica izjemna, se čuti takoj, ko primete za krmilo.

Posebne jadrnice

V razredu Posebnih jadrnic je zmagala jadrnica Lite XP. Trup je izdelan v tehnologiji sendvič konstrukcije zaradi česar je njena teža zgolj 150 kg. Je izjemno posebna jadrnica. Ima namreč hibridni pogon. A ne v kombinaciji električno-dieselskega pogona, temveč hibridni pogon brez goriva. Lahko plujemo z jadri ali pa z vesli. Namenjena je aktivnim jadralcem, ki iščejo avanture v priobalnih plovbah. Na regati do Alaska 2018 je pokazala svoje adute.

Luksuzne potovalne jadrnice

V razredu Luksuznih potovalnih jadrnic je letos zveneči naziv pripadel jadrnici Sunbeam 46.1. Nov model iz te ladjedelnice je njihov povratek v razred luksuznih jadrnic. Jadrnico lahko uporabljamo za dolga potovanja kot za udobno uživanje v zalivu.  Konstrukcija jadrnice je izjemno sofisticirana in ima vse moderne dodatke. Ima dve krmilni kolesi, veliko zložljivo kopalno ploščad, velik, prostoren in udoben krmni del in še bi lahko naštevali.

Večtrupne jadrnice

V razredu Večtrupnih jadrnic je letos zmagovalni katamaran Astrea 42 iz francoske ladjedelnice Fountaine Pajot. Model Astrea 42 je zadnji njihov model, ki je zaplul v lanskem letu. Z njim se prebijajo v razred visoko kvalitetnih plovil z izjemnim udobjem. Pohvali se lahko kar z 57 m2 bivalnih površin pri čemer ima izjemne plovne lastnosti.

 

 

Beneteau Oceanis 46.1

Vir: https://www.boat-duesseldorf.com