Iskra brodogradilište 1

Slovensko podjetje Iskra, ki je v lasti družine Šešok, je kupila ladjedelnico NCP iz Šibenika.

Dušan Šešok, lastnik Iskre, je za časnik Finance povedal, da je za ladjedelnico odštel nekaj manj kot 5 milijonov evrov. Z dobrim upravljanjem bo že letos povrnil 1 milijon vložka.

"Vrednost posla je manj kot pet milijonov evrov, računam pa, da bomo v novem podjetju Iskra brodogradilište 1 že letos ustvarili 20 milijonov evrov prihodkov in milijon evrov čistega dobička. Tam imamo 180 zaposlenih," je za Finance povedal Šešok.

V sredo je hrvaška vlada že odobrila prenos koncesij na novo podjetje. Ladjedelnica, ki je bila v stečaju, je lani ustvarila 16 milijonov evrov prihodkov. Poleg slovenskega podjetja so se za nakup potegovala različna podjetja z vsega sveta. Od Kitajske, Finske, Švedske, Danske kakor tudi več domačih podjetij.

Ladjedelnica je do sedaj izdelovala predvsem ribiške ladje dolžine med 13 in 15 m. Že letos naj bi jih izdelali vsaj 20. Večino plovil izvozijo na Norveško, kjer jih uporabljajo za oskrbovanje ribogojnic.

Kapacitete ladjedelnice omogočajo gradnjo in servisiranje plovil dolžin do 70 m. Trenutno opravljajo servisne storitve za hrvaško podjetje Jadrolinija, ki izvaja javne ladijske prevoze, ter za hrvaško vojsko.

Vir: Finance.si; foto: arhiv eNavtika