Pred 2469 leti je grški zgodovinar Herodot obiskal Egipt, kjer je videl neobičajna plovila, ki so plula po reki Nil. Poimenoval jih je »Baris« in o njih napisal 23 vrstic v svoji zgodovinski knjigi Historia.

Vse do danes so potekale debate in celo prepiri o tem ali je opisano plovilo sploh kdaj obstajalo ali ne. Arheologom do danes ni uspelo najti nobenih dokazov, zato je bilo nemogoče trditi ali so zapisi točni. In prejšnji teden smo po 2500 letih dobili odgovor. Zapisi so zelo točni. V neposredni bližini potopljenega mesta Thonis-Heraclion so našli plovilo »baris«. Plovilo je zgrajeno na način, ki ga do sedaj nismo poznali. V dolžino meri 28 m in je do sedaj najdaljše egipčansko trgovsko plovilo, ki so ga odkrili arheologi. Ohranjenega je približno 70 odstotkov trupa, večina jambora izdelanega iz akacijevega lesa, rebra ogrodja trupa v dolžini dveh metrov in del krmila. Krmilo je bilo pritrjeno na os, ki je potekala skozi trup plovila, kar je bilo za takratne čase povsem neobičajno.

Ta teden je že izšla knjiga »Ship 17: a Baris from Thonis-Heracleion« avtorja Alexandra Belova. V njej je pojasnjeno, da so bile vse navedbe zgodovinarja Herodota točne in da se vse podrobnosti skladajo z najdenim plovilom. Avtor knjige predvideva, da je Herodot obiskal eno izmed ladjedelnic, kjer so gradili plovilo, ker bi drugače zelo težko poznal način gradnje plovila in njegove lastnosti.

Vir: www.theguardian.com; Foto: Christoph Gerigk/Franck Goddio/Hilti Foundation