Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Mesto Cres na istoimenskem otoku bo leta 2021 dobilo novo luko.

Razširitev mestne luke Cres so obljubljali že pred leti, sedaj pa se je končno premaknilo. Uradno so predstavili plan povečanja luke, ki bo mestu in otoku omogočila boljšo povezanost s celino in drugimi bližnjimi otoki.

Luka bo dobila nov valobran, ki bo v dolžino meril 85 m, širok pa bo 6 m. Omogočal bo enostavno in hitro pristajanje linijskih ladij in ščitil dosedanjo luko pred valovi in vetrovi.

Z izgradnjo novega valobrana bo luka dobila več kot 280 m kopnega dela obale. S tem bo omogočen enostaven pristop v luko, tako za plovila, potnike, pešce kot za vozila nujnih služb, kadar bo to potrebno.

Celotna investicija v novo luko bo znašala 39.000.000 HRK (5,3 mio EUR). Večino sredstev bo prišlo iz Evropskega kohezijskega sklada 34.000.000 HRK (4,6 mio EUR), preostalo pa bo prispevala Hrvaška iz državnega proračuna.

Nova pridobitev bo povečala kakovost življenja prebivalcev otoka Cres in bližnjih otokov. Omogočala bo hitrejši razvoj gospodarstva in turizma. Luka naj bi bila zgrajena do konca leta 2021.

Komentarji