Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Hrvaška investira v izgradnjo luk in luške infrastrukture. Na območju Kvarnerja bo v prihodnjih letih veliko luk prenovljenih in zgrajenih bo večje število novih privezov.

V kratkem se obeta prenova luke Crikvenica. Zgradil se bo nov zahodni valobran, ki bo luko ščitil pred valovi iz severozahodne smeri in omogočal pristanek večjemu številu plovil v tranzitu. Zgrajen bo tudi nov pomol v obliki črke T v notranjosti luke, ki bo dodatno povečal število privezov. Luka Crikvenica bo tako postala bistveno bolj zanimiva za navtične turiste. Celotna investicija v luko bo znašala 33 mio HRK (4,4 mio EUR), od česar bo Hrvaška iz evropskih skladov črpala 28 mio HRK (3,7 mio EUR). Preostanek sredstev v višini 0,7 mio EUR bo iz hrvaškega proračuna. Dela naj bi bila zaključena do konca leta 2020.

Druga »težka« investicija bo v luki Perčin v kraju Jadranovo. Rekonstruiralo se bo približno 400 m obale. Še vedno bo 250 m namenjeno komunalnemu privezu plovil, medtem ko bo 150 namenjeno plovilom v tranzitu. Zgradili bodo nov valobran in dva pontonska pomola, kjer bo dovolj prostora za privez do 100 plovil v tranzitu. S to investicijo bo območje severnega dela Crikvenice postalo zelo zanimivo za navtične turiste, ki do sedaj v tem delu praktično niso našli primernega priveznega mesta.

Luka Perčin po investiciji

Komentarji