Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Čeprav smo v prazničnem obdobju, ko na severni polobli plujemo malo, pa se v toplih krajih na morje podajo bolj pogosto. V tokratnem izboru krmarjev, ki jim manevri niso uspeli, si lahko ogledate megajahto na otoku St. Maarten, ki je med plutjem mimo mostu odtrgala kontrolno kabino, ker so pozabili zapreti stranska vrata na premcu. V podjetju Carnival so poskrbeli, da sta se med pristajanjem v Mehiki poškodovali kar dve njihovi ladji. Ladja Carnival Legend je bila že privezana v luki. Ladja Carnival Glory je pristajala preblizu privezani ladji in s krmo trčila v njen premec. Obe ladji sta se v trku poškodovali. Lastnik ladij pravi, da je prišlo do nesreče zaradi močnih tokov in močnih vetrov med manevrom pristajanja.

Nekateri navtiki so želeli praznično vzdušje preživeti na jahti, kar se da blizu centra dogajanja. S 45 čevljev dolgo jahto so si želeli ogledati ognjemet iz neposredne bližine manhattanskega pomola. Očitno so se slabo zasidrali in kmalu so se znašli na peščeni obali.

Komentarji