Zimsko obdobje je najslabše za plovilo. V tem času je večinoma prepuščeno samemu sebi v morju, na kopnem ali v pokritem skladišču. V vseh primerih ga moramo primerno zaščititi pred zunanjimi vplivi, da bo prihodnjo sezono dočakalo v kar najboljšem stanju.

Če bo plovilo ostalo v morju, ga moramo zaščititi pred slano vodo, ki jo po zraku nosi zimska burja, pred dežjem, prahom, živalmi, kot so miši in podgane ter morebitnim snegom in ledom.

Ali poletna ponjava ne zadostuje

Poletna ponjava je izdelana iz lahkega materiala. Ščiti le tisti del plovila, ki je pokrit, preostali del plovila je izpostavljen zunanjim dejavnikom. Številni deli letne ponjave imajo vdelane prozorne površine, ki služijo kot okna. Skoznje prihaja UV-svetloba, ki uničuje plovilo. Če bomo letno ponjavo uporabljali skozi vse leto, bo hitro dotrajala. Če jo preko zime zamenjamo z vzdržljivo zimsko ponjavo, bo plovilo bolje zaščiteno in letna ponjava bo zdržala bistveno dlje.

Prednosti zimske ponjave

Zimska ponjava je izdelana iz drugačnega materiala kot letna. Vzdrži daljša deževna obdobja, je bolj odporna na prah in druge nečistoče, ki jih prinese veter, na morsko sol in lažje prenaša nizke zimske temperature.

Ponjava, ki je izdelana za naše plovilo po meri, lahko zaščiti celotni krov plovila. Z njo lahko zapremo vse odprtine in preprečimo dostop mišim, podganam in mačkom, ki lahko na naše plovilo prinesejo umazanijo, bolezni ali pa celo uničijo inventar.

Slabosti zimske ponjave

Ko enkrat namestite zimsko ponjavo, bo plovilo neuporabno. Tudi če bo prezimovalo v vodi, z njim ne boste mogli pluti, dokler ponjave ne snamete in ne namestite letne. Oteženo ali pa celo onemogočeno bo gibanje po plovilu ali vstop v plovilo.

Kako shraniti letno ponjavo preko zime

Letno ponjavo je treba primerno shraniti. Preden jo shranimo, jo je treba pripraviti za skladiščenje.

Še preden jo snamete s plovila, jo je treba dobro očistiti. Ker so ponjave večinoma izdelane iz mešanice materialov, kot so bombaž, poliester, olefin, DuPont, jih moramo čistiti s sredstvi, ki jih ne poškodujejo. Osnovno čiščenje opravimo po naslednjih korakih:

  1. Odstranite smeti z blaga. Uporabite mehko krtačo.
  2. Popršite ponjavo z raztopino vode in milnice.
  3. Ponjavo ščetkajte z mehko ščetko.
  4. Počakajte nekaj časa, da se blago prepoji s čistilom.
  5. Izperite, dokler ne odstranite vseh sledi mila.
  6. Posušite na zraku.

Ko se ponjava v celoti posuši, jo odstranimo s plovila, zložimo in shranimo v vrečo. Če ponjava ne bo popolnoma posušena, bo začela plesneti. Preko zime jo shranite v suh prostor.