Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Tradicionalna Šavrinska regata ali Šavrinka, kot ji pravijo poznavalci dodobra uveljavljene jadralne regate, je letos potekala že 41. leto v organizaciji Jadralnega kluba Ljubljana. Traso te legendarne regate je začrtal prof. g. Mirko Bogič. Ime je dobila po pogorju slovenske Istre.

Slaba vremenska napoved ni prestrašila 29 jadrnic, ki so se prijavile na regato. Organizatorju je uspelo izpeljati vse tri planirane plove, ki pa so potekali v izjemno zahtevnih vremenskih pogojih. Oblačno vreme in rahel južni veter sta zaznamovala prvi plov med Piranom in Izolo ter drugi plov med Izolo in Koprom. Fronta, ki je zapihala na štartu tretjega plova pred Koprom, je popeljala številne jadrnice čez štartno črto in zahtevala ponovni štart. Kljub začetku v močnem vetru je nadaljevanje plova potekalo v znamenju šibkega vetra in na trenutke popolnega brezvetrja, kar je dodobra načelo koncentracijo nekaterih posadk in jih motiviralo k odstopu. Po dveh urah čakanja kakršnekoli sapice, je kratka nevihta popeljala večino še nastopajočih jadrnic pred časovno omejitvijo do cilja. V  zahtevnih jadralskih razmerah se je najbolje znašla jadrnica VELIKI VIHARNIK  z Dušanom Puhom za krmilom, sledila ji je jadrnica  GENERALI  s Samo Žvanom ter kot tretje uvrščena jadrnica v absolutni razvrstitvi TAIA 2&WHITE GOOSE s Goranom Djodjevicem. Tudi člani jadralnega kluba Ljubljana so posegli po številnih pokalih v posameznih razredih.

Podelitev v idiličnem okolju ob morju je ob hrani in pijači popestrila živa glasba. Poleg prisluženih priznanj so bile vse nastopajoče jadrnice deležne praktičnih nagrad podpornikov Šavrinske regate. Organizator se zahvaljuje vsem članom kluba ter donatorjem, ki so pripomogli k izvedbi 41.Šavrinske regate.

Ponovno se je pokazalo, da je Šavrinska regata predvsem prireditev družabno-športnega značaja, kjer se na istem prostoru srečajo športni jadralci kot tudi ljubitelji morja in jadranja.

Organizator obljublja, da bo tudi naslednja Šavrinska regata nekaj posebnega. Zato se jim pridružite v še večjem številu na naslednji 42. Šavrinski regati.

Jadralni klub Ljubljana - od leta 1949

Komentarji