Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Lateralne oznake se na ozkih plovnih poteh (kanalih, prehodih, vhodih v pristanišča …) uporabljajo za označevanje leve in desne strani, ozke plovne poti ter nakazujejo primernejšo pot plovbe na razpotjih.

Kadar se plovilo z odprtega morja po ozki plovni poti približuje pristanišču, reki, ustju ali drugi plovni poti, so lateralne oznake leve strani na njegovi levi strani, lateralne oznake desne strani pa na njegovi desni strani. Izjemoma so lahko lateralne oznake postavljene obratno in v tem primeru je to na kartah jasno označeno.

Sistem lateralnih oznak je odvisen od tega, ali plujemo v Coni A ali v Coni B. Evropa spada v Cono A (poleg Afrike, Avstralije in Azije z izjemo Filipinov, Japonske in Koreje), v kateri velja naslednje:

• Oznake leve strani so rdeče barve in v obliki valja. Na njih sta lahko rdeče vrhnje znamenje v obliki valja in rdeča luč (biti mora različna od R Bl (2 +1) in je običajno R Bl).

• Oznake desne strani so zelene barve in v obliki stožca. Na njih sta lahko zeleno vrhnje znamenje v obliki stožca in zelena luč (biti mora različna od Z Bl (2 + 1) in je običajno Z Bl).

• Razpotje označuje modificirana lateralna oznaka z vodoravnim pasom v barvi stranskega kanala.

Med plovbo po plovnih poteh se je treba držati desne strani, kolikor je le mogoče. V dolgih kanalih so oznake pogosto označene z zaporedjem številk ali črk.

Komentarji