Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Knjiga "Šepet vetra in valov" je potopisni dnevnik štiri mesece trajajoče plovbe avtorja od Poreča do Las Palmassa. Celotna plovba je znašala 3114 nmi odkaterih jih je avtor sam preplul 2501. 

Tekst je lahko berljiv in vsebina je drugačna od drugih potopisov, da je razumljiva še največjemu laiku. Opisuje, kako živeti na jadrnici, torej na plovilu, kakršnega ima večina jadralcev, kako odpluti brez posebnih priprav, kako se izogniti dragim marinam, kje in kako sidrati, kako preživeti z minimalno porabo denarja, pojasnjuje, za kaj se porabi največ denarja, predvsem pa prikaže, kaj početi, ko si sam na plovilu.

Obiskal je in se ustavljal v Hrvaški, Italiji, na Siciliji, dveh Eolskih otokih, Sardiniji, Magdalenskih otokih, Korziki, na otokih Menorca, Malorca, Ibiza, Formentera, na celinski Španiji s Costo del Sol in Costo Blanco, obiskal državico Gibraltar ter Kanarske otoke Graciosa, Lanzerot, Fuerteventura in Gran Canaria.

Plul pa je po Jadranskem, Jonskem, Tirenskem, Ligurijskem, Sardinskem in Mediteranskem morju ter Atlantskem oceanu.

O knjigi: 

Naslov:  ŠEPET VETRA IN VALOV (potopisni dnevnik neke plovbe), izdana leta 2016
Izdelava: knjiga ima trde platnice, je šivana, tiskana na 115 gr papirju, ima 304 barvne strani.
Oprema:  knjiga vsebuje preko 280 avtorskih fotografij, ki so opremljene s tekstom.

Avtor se predstavi:

Sem Jasmin Čauševič, rojen 1961 leta v Slovenj Gradcu. Živim v Velenju, kjer sem se šolal, kasneje poročil in sem oče čudovitemu sinu, ki pa žal nima toliko posluha za jadranje.

Kot vsi navtični zanesenjaki sem pričel že leta 1986 pluti z gumijastim čolnom in Tomosovim motorjem. Leta 2006 pa sem se tako navdušil nad navtiko, da sem začel pluti na hitrih bivalnih gliserjih, predvsem sem se navdušil nad cenovno ugodnimi motornimi plovili znamke Bavaria. Kot vsakemu navtiku je s časom vsako plovilo meter prekratko, zato sanjamo o dodatnem metru in ostalih privilegijih, ki ga ponuja večje plovilo.  Leta  2010  sem  se  na  podlagi  trenutnih  finančnih  razmer in recesijskega stanja v podjetništvu preusmeril na jadranje.

Jadrnica in jadranje sta me posrkala na morje in od takrat naprej bi tudi zame veljal citat pokojnega Jožeta Horvata, ki pravi nekako tako: »Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!« Postal sem odvisen od morja, vetra, jader in skoraj 11 metrov dolge jadrnice. Zame jadranje pomeni svobodo, neodvisnost in nov kvaliteten način življenja. Plovila sem spremljal tudi po raznih navtičnih sejmih cele Evrope, svoje vtise in novosti s teh sejmov pa sem opisal kot zunanji sodelavec revije Navtika plus. Pisal sem članke in reportaže prav v tej reviji, kakor tudi po raznih spletnih straneh, forumih in drugih časopisih.

Knjiga Šepet vetra in valov je moja prva knjiga, a upam, da ne zadnja. S knjigo sem želel svet jadranja in pustolovščin na preprost način približati vsakemu ljubitelju morja. V naših glavah prevladuje miselnost, da je za takšno plutje in življenje treba imeti posebno jadrnico, da je to cenovno neugodno, da so za takšno plutje potrebne dolge priprave itd. S to knjigo so vsi miti o tem razbiti! Knjiga je napisana v preprostem jeziku, je lahko berljiva in bralca odnese na pot z mano. 

Naroči knjigo:  Jasmin Čauševič: Šepet vetra in valov

Cena knjige je 24,90 EUR. Stroški pošiljanja znašajo 4,00 EUR.

 

Nekaj referenc:

Knjigo sem pričel brati za pokušino, do konca pa jo preberem v miru v pravem ambientu na barki. Odlično. Upam, da te morje popelje okoli sveta, da bomo deležni tako podrobnega opisa tudi ostalih krajev na poti.

LP NT

PS: Na polici bom prišparal prostor še za štiri tvoje knjige (najmanj).

 - 

Od kar imam tvojo knjigo, me sploh ni več na forumu. Prvih 100 strani sem že obdelal. In kot vsaka dobra kriminalka, se tudi tvoj potopis stopnjuje. Super tudi, da si vključil ogromno fotk. Že tekst me odnese nekam tja v modrino, potem pa še pogled na fotke in ..... Super in vse pohvale za podvig in knjigo.

Priporočam v branje vsakemu morjeplovcu, neizkušenemu in izkušenemu.

p.s. Kritiziral ne bom, ker tudi ni kaj in ker spoštujem to kar si naredil, zaplul svojim sanjam naproti in vse skupaj lepo zapisal.

Imam pa željo za drugo knjigo, več gole kože, pa ne tvoje.

Mare

 - 

Knjigo sem prebral na 3/4. Berem počasi ker vsak stavek preberem in vsak podatek pogledam na netu. Pogledam vse lokacije na Googl Earth in vsak tvoj premik. To vzame veliko časa. Knjiga je zelo berljiva in zanimiva. Toliko.

Lp Zoran

 - 

Pozdravljen Jasmin.

Čez vikend sem prebral tvojo knjigo in jo dobesedno požrl. Ker sem te spremljal na Morjeplovcu sem že po tvojih zgodbah in  tvojih reportažah s sejmov in drugih zapiskih vedel da znaš pisati. Tukaj ti beseda še lepše in bolje teče. Knjiga te vsrka in tudi klic žene na kosilo me ni odlepil od nje. Čudovita knjiga in če dovoliš bi napisal o tej knjigi svoje mnenje na Morjeplovca. Dober si da si se sam upal jadrati.  Imam nekaj vprašanj okoli jadranja in me zanima če bi te lahko poklical. Imam tvojo staro telefonsko ki ne obstaja več.

Hvala, Marjan

Naroči knjigo:  Jasmin Čauševič: Šepet vetra in valov

Komentarji