V soboto 3. decembra je Elan na salonu plovil v Parizu predstavil svojo novo jadrnico, Elan GT5.

Nova GT5 je izdelana na osnovi trupa hitre potovalne jadrnice Elan S5. Krov in notranjost plovila pa sta doživela popolno preobrazbo in sta namenjena sproščanju, užitkom in udobju brez primera.

Na krstni predstavitvi je novi direktor navtične dovizije Elana  g. John Peterson povedal: "Rekli so mi, da je Elan GT5 jadrnica, ki jo je navtična javnost najbolj nestrpno pričakovala od vseh dosedanjih novosti iz naše ladjedelnice. Že sama napoved je sprožila neverjetno zanimanje tako v med strokovno javnostjo, kot tudi med potencialnimi kupci. Prepričani smo, da bo to izjemno uspešen model." John T. Peterson si je izkušnje v navtični industriji pridobival v ZDA, v podjetju Hunter Marine kot direktor prodaje in marketinga in kot predsednik uprave.

Glavni oblikovalec in tehnični direktor g. Igor Zupan je o seriji jadrnic GT Povedal: "Serija GT združuje najboljše elemente tehnik gradnje naših večkrat nagrajenih hitrih potovalnih jadrnic in lastnosti, ki jih najdemo na veliko večjih jadrnicah. Serija GT je unikatna na trgu v smislu oblikovanja, plovnih lastnostih, varnosti in udobja na krovu."

Izjemno oblikovanje in enostavno upravljanje

Serija GT je oblikovana za hitro potovalno jadranje. Na njej se bo odlično znašla manj številčna posadka, saj ima vse vrvi speljane h krmarskem mestu, krmarju pa sta na dosegu roke tudi oba para vitlov.  Kokpit je tako čist, brez odvečnih vrvi, ki bi ovirale gibanje posadke na krovu in tako zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti in udobja.

Na krovu, luksuznem, kot na jahti

Na krmi lahko izbiramo med večjo ali manjšo kopalno ploščadjo, v kokpitu oziroma pod krmarskima sedežema pa med umivalnikom, žarom in hladilnikom. Krmarska sedeža sta dva, zato si kupec med ponudbo treh opcij lahko izbere dva. Na krmi so udobne klopi za namestitev posadke med jadranjem ali na sidru, posebnost na tej dolžini pa so oblazinjeni nasloni za hrbet v prednjem delu kokpita. Inovativno oblikovana miza v kokpitu zagotavlja dovolj širok prehod na krmo, mogoče pa jo je tudi spustiti na nivo klopi v kokpitu in z dodatno blazino narediti udobno površino za poležavanje.

Razkošna in udobna notranjost

Prostornost v podpalubju je edinstvena v tem velikostnem razredu. Ekipa Elanovih razvojnih inženirjev je zasnovala inovativno razporeditev podpalubja, ki so ga dodobra preizkusili na njihovi izjemno priljubljeni jadrnici Elan Impression 50. Posebnost te razporeditve je kuhinja, ki je postavljena v prednji del, kar zagotavlja optimalno izkoriščenost prostora, saj je salon umeščen v sredino jadrnice, kjer je širina plovila največja. Velika panoramska stekla na nadgradnji, ki nudijo čudovit 180-stopinjski pregled na okolico  salonu zagotavlja tudi obilico naravne svetlobe. Jadrnica GT je edina v svojem razredu, ki pri trikabinski razporeditvi z dvema toaletnima prostoroma lahko nudi ločeno kabino za tuširanje.

Jadrnico izdelujejo v dvo ali tro kabinski različici. Pri obeh se lahko odločamo za enega ali dva toaletna prostora. Pri dvo-kabinski različici je ločena prha del standardne konfiguracije, pri tro-kabinski pa je na voljo kot opcija.

Jadrnico si lahko ogledate na salonu v Parizu, na ogled pa bo tudi v mesecu januarju na salonu plovil Boot v Dusseldorfu.

Fotogalerija: Elan GT5