V petek je požar uničil luksuzno 30 m dolgo jahto Kanga.

V petek zjutraj, ob 7.22 uri, so na pomoč poklicali s 30 m luksuzne jahte Kanga, ki je plula pod Malteško zastavo. V času izbruha požar je bili na krovu devet potnikov in štirje člani posadke. Nemudoma po opravljenem klicu na pomoč so se vsi vkrcali na pomožno plovilo in odmaknili na varno razdaljo. Na lokacijo poleg otoka Mali Vratnik so izplulo plovilo Luške kapitanije Dubrovnik, ki je na krovu peljala tudi člane poklicne gasilske brigade. Ker je bilo v času izbruha požara na krovu kar 20 ton dieselskega goriva, so gasilci najprej zaščitili področje pred onesnaženjem, nato pa pričeli z gašenjem. Po več kot uri gašenja, jim je uspelo požar pogasiti. Pojavljali so se le še manjši lokalni plameni.

Ob 14.00 uri so organizirali sestanek o nadaljnjem reševanju ostankov jahte. Sodelovali so strokovnjaki iz ladjedelnice, zavarovalnice in lastnik plovila. V komunikaciji s konstruktorjem plovila, so ugotovili, da je zaradi obsežnosti poškodb trdnost plovila izjemno slaba s čemer bo že sama vleka ostankov izjemno zahtevna. Po nadaljnjih posvetovanjih so na lokacijo napotili vlačilec Antares ter plovilo komercialne reševalne službe Emergensea. Ostanke plovila so privezali na vlačilec, plovilo službe za reševanje, pa je skrbelo za varnost vleke v luko Prapratno na polotoku Pelješac.

Vsi člani posadke, so pravočasno zapustili plovilo in nesreče preživeli brez poškodb. Zaradi pravočasnega posredovanja gasilskih enot tudi ni prišlo do razlitja pogonskega goriva in ekološke katastrofe.

O jahti KANGA

Jahta Kanga je bila zgrajena leta 2012 v ladjedelnici Wally. Na krovu je imela prostor za devet gostov in pet članov posadke. Potovalna hitrost plovbe je znašala 11 vozlov, najvišja hitrost pa 12. Njen doseg je znašal 500 nmi. Možno jo je bilo najeti. Cena tedenskega najema brez stroškov plovbe je znašala 50.000 EUR, s stroški plovbe pa okoli 58.000 EUR na teden. Jahta je bila na voljo za najem in križarjenje po Mediteranu. Imela je vgrajena dva Caterpillarjeva motorja C-12, ki sta skupaj razvila 1500 KM. Jahta je bila na voljo tudi za nakup. Njena prodajna cena je znašala med 3 in 4 mio EUR.

Gašenje požara

Kako se preventivno zaščititi pred požarom na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!

 

 

 

 

 

Vir: mppi.hr