Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Nizozemska ladjedelnica Vanquish Yachts bo pričela z gradnjo dveh pomožnih plovil z oznako VQ54.

Vanquish Yachts VQ54 je pomožno plovilo za lastnike razkošnih mega jaht. Kot pove že sama oznaka, bo plovilo v dolžino merilo kar 54 čevljev oziroma 16,5 m. Na krmi bo imelo garažo, v kateri bo shranjen priljubljen pomožni čoln Williams 285 Turbojet. Ne nismo se zmotili. Prav ste prebrali. Pomožno plovilo, ki bo imelo pomožno plovilo.

Ladjedelnica Vanquish Yachts gradi luksuzna plovila za petične kupce, lastnike mega jaht, ki lahko za pomožno plovilo uporabljajo kar 16,4 m dolgo plovilo. Lansko leto so na salonu plovil v Monacu že predstavili model VQ48, ki je pritegnil številne poglede. Tokrat so se odločili, da zgradijo še dva metra daljše plovilo, ki bo prav tako če ne še bolj luksuzno in bo hkrati sposobno pluti z visoko hitrostjo. Novi VQ54 naj bi brez težav dosegel hitrost 45 vozlov. Pri podjetju so povedali, da gre v resnici za dva čolna v enem. Krmno garažo so izdelali tako, da je Williamsov tender enostavno spustiti v vodo in ga dvigniti nazaj na krov. Pri izdelavi so imeli še nekaj dodatnih želja potencialnih kupcev. Plovba s plovilom mora biti udobna in gostje na krovu morajo ostati suhi. Oblikovalci so imeli dodaten izziv, da z obliko plovila zagotovijo, da voda ne bo pršela na krov plovila tudi pri najvišji hitrosti plovbe. Seveda jim je to uspelo.

Klub temu, da gre za pomožno plovilo, pa lahko VQ54 gosti svoje goste. Na njem je kabina z dvojno posteljo ter salon, ki sprejme večje število gostov. Več hladilnikov in ledomat bodo poskrbeli za hladno pijačo, v številnih predalnikih pa je prostor za potapljaško opremo, vodne smuči, wakeborde in ostale igrače.

Pri Vanquish Yachts so povedali, da je prvi od dveh VQ54 že prodan prvemu kupcu, katerega jahta je privezana na Ibizi.

Komentarji