Evinrude, proizvajalec izvenkrmnih motorjev je s svojim sistem za enostavno manevriranje z dvema motorjema, stopil korak bliže kupcem.

Sisteme za pomoč pri manevriranju plovila v ozkih prehodih, marinah in pristaniščih poznamo že iz večjih plovil . Pred več leti so jih predstavili proizvajalci, kot so Volvo Penta s svojim IPS pogonom in upravljavsko palico, sledil je Mercruiser z Zeus pogonom in Mercury z Axius-om, Yamaha, SeaStar Solutions in drugi.

Svoj sistem za enostavno krmiljene je pred časom predstavil tudi Evinrude a njihova rešitev je bila zelo draga. Cena se je pričela pri 13.000 EUR in se je gibala vse do 32.000 EUR glede na število izvenkrmnih motorjev, ki ste jih vgradili na plovilo. Z letošnjim letom pa je Evinrude ponudil cenovno ugodno in dostopno rešitev iDock, ki bo za dva motorja z močno med 150 in 300 KM znašala zgolj 5.500 EUR.

Pri Evinrude so poskrbeli za enostaven sistem, ki ne potrebuje dodatnih predelav. Gre za sistem, ki ga enostavno priključimo in ga lahko takoj uporabljamo.

Sistem vključimo z enostavnim pritiskom na gumb. iDoc se aktivira in sporoči krmarju, da za nadzor plovila uporabi krmilno palico. Z njeno pomočjo enostavno premikamo plovilo v želeni smeri. Premikamo ga lahko bočno, naprej in nazaj, lahko ga obračamo na mestu. Omogoča tudi bočno premikanje zgolj premca ali krme plovila. Za natančnost delovanja skrbi žiroskopska stabilizacija, ki kompenzira sunke vetra in morski tok, ter skrbi za natančno vodenje plovila v želeni smeri. Vgrajen je tudi sistem, ki na vašo željo poveča potisk posameznega motorja in manevriranje postane hitrejše oziroma agresivnejše.

 

 Test sistema iDock