DMS Holland, AntiRoll

Nizozemsko podjetje DMS (Dynamic Marine Systems) je pričelo z razvojem stabilizatorjev za plovila velikosti do 30 m, ki glisirajo.

Podjetje DMS Holland je v preteklosti razvilo zelo inovativen električen sistem za stabilizacijo plovila MagnusMaster, ki ne glisirajo, sedaj pa so pričeli z razvojem sistema, ki bo namenjen vgradnji plovilom, ki glisirjao.

Do sedaj so podjetja gradila sistema za stabilizacijo plovil, ki so bila izdelana po meri za posamezno jahto. Podjetje DMS se je odločilo, da trgu ponudi sistem, ki bo primeren za vgradnjo na vrsto različnih plovil. Sistem bazira na dveh plavutih, ki sta pritrjeni na robovih zrcal plovila. Plavuti rotirata okrog svoje osi in stabilizirata plovilo, ko to glisira. Ko smo na sidru, pa delujeta kot dva hidravlična stabilizatorja, ki bosta preprečevala zibanje.

Aronold van Aken, izumitelj sistema AntiRoll: »Več let smo razmišljali o izdelavi sistema AntiRoll, ki bo primeren za plovila krajša od 30 m. Želeli smo razviti sistem, ki bo primeren za različna plovila. Del prihodkov, ki smo jih ustvarili s prodajo sistema MagnusMaster in investicijo RVO (Nizozemska podjetniška agencija) smo dobili pravi zagon za pospešitev razvoja sistema. Z novimi stabilizatorji se bomo podali na mnogo večji trg, kot je trg super in mega jaht. V mislih imamo ladjedelnice kot so Princess, Fairline, Sunseeker, Gulf Craft, Jeanneau. Do sedaj je bilo v plovilo potrebno vgraditi različne sisteme za stabilizacijo plovila med plovbo in na sidru. Tokrat bomo z enim sistemom rešili dva problema.«

Zanimanje za nov izdelek so že pokazale številne ladjedelnice, ki bi ga rade čim prej tudi testirale na svojih plovilih. Največ interesa je do sedaj pokazalo podjetje Jonkers Yachts.

»Kot zastopnik za plovila Linssen, že dlje časa sodelujemo s podjetjem DMS Holland. Uspešno so vgradili sistem MagnusMaster številnim našim strankam. Z novim sistemom bodo zapolnili veliko vrzel na trgu. Komaj čakamo, da lahko rešitev ponudimo kupcem plovil Fairline in Jeanneau.«, je povedal Alexander Jonkers, lastnik podjetja Jonker Yachts.

Podjetje DMS Holland bo rešitev predstavilo na salonu METS v novembru letošnjega leta.

Delovanje sistema Anti Roll za plovila do 30 m

DMS Holland, AntiRoll

Vir: http://www.dmsholland.com