Ste kdaj pomislili, da bi kite uporabili za pogon plovila? Verjetno ne. So pa na rešitev pomislili v podjetju Kite-Boat. Izdelali so kite jadro in sistem za krmiljenje, ki omogoča plovbo z vetrom motornim plovilo. Uporabljamo ga lahko kot pomožni pogon, ki bo povečal hitrost plovbe in zmanjšal porabo ali pa kot samostojen pogon brez uporabe motorja.

Sistem, ki ga je izdelalo nemško podjetje je avtomatiziran. Sestavlja ga motor z vitlom, ki služi za regulacijo vrvi na kite-u. Za pravilno upravljanje skrbi računalniško vodena krmilna enota. Podatke o položaju in višini kite-a pridobiva brezžično s senzorjev, ki so pritrjeni nanj.

Kako učinkovit je kite

Koko hitro bomo pluli s pomočjo kite-a je seveda težko natančno odgovoriti. Hitrost plovbe je odvisna od teže, oblike in dolžine plovila kakor tudi od velikosti kite-a. Večji kot je, večja bo hitrost plovbe. O učinku najlažje govorimo primerjalno. Njegov učinek lahko primerjamo s primerno veliko površino klasičnih jader. Za primer lahko vzamemo kite velikosti 15 m2 in kombinacijo jader s skupno površino 125 m2 (glavo jadro: 40 m2 + flok: 15m2 + spinaker 70 m2). Ker vemo, da veter ne piha enako na vseh višinah (gradient vetra), je pomembno tudi na kakšni višini je kite. Proizvajalec je predvidel dve različici. Pri prvi je dolžina vrvi s katero je pritrjen kite na plovilo 30 m in njegova višina 10 m, pri drugi pa je dolžina vrvi 80-140 m in omogoča, da se kite dvigne na višino 50 m. Primerjavo učinkovitosti lahko razberemo iz grafa. Pri plovbi z vetrom, kite zagotavlja izjemno učinkovitost. Pri plovbi v veter pa je potrebno uporabiti kite z večjo površino in razmerje ni več tako ugodno.

Poglejmo si nekaj primerov uporabe in učinkovitosti kite-boat-a:

Plovilo

Sunreef Damrak II

Bertram 46.6

Corsair 27

Teža plovila 50 t 25 t 2 t
Motor/jadra 2x800 KM 2x500 KM 80 m2
Hitrost vetra (vozli): 8-12 8-12 6-8
Velikost kite-a 21 m2 11 m2 13,5 m2
Dolžina privezne vrvi 140 m 120 m 140 m
Hitrost plovbe (brez pomoči motorja) (vozli): 6 4,5 8,5

Več na: kite-boat.com