Senad Švraka, Bosanec doma iz Tuzle je celo svoje življenje sanjal, da bi enkrat v življenju objadral svet. Ko se mu je ponudila priložnost jo je izkoristil, čeprav pravega jadralskega znanja in izkušenj ni imel.

Jadralec Senad Švraka, je v Franciji kupil rabljeno jadrnico dolgo 9 m z imenom Alea. Prva njegova želja je bila, da z njo odpluje proti Jadranskemu morju, nato pa se pripravi za nadaljnje podvige. A njegovi plani so se hitro spremenili. Ker se je na plovbo podal brez znanja, se je vplutja v Jadransko morje že naučil številnih jadralskih veščin in doživel nekaj neprijetnih situacij. Med plovbo si je pridobil dovolj samozavesti, da se je po preplutju Jadrana odločil, da svojo plovbo nadaljuje. Tako je zaplul v Črno morje, prečkal Mediteran in preko Sueškega kanala zaplul v Rdeče morje. V Adenskem zalivu se je srečal s somalskimi pirati in v knjigi opisal neprijetno izkušnjo, ki si je na morju ne želi noben morjeplovec.

Njegova preizkušnja se je nadaljevala z oceansko plovbo . Zaplul je v Indijski ocean in se z Aleo zasidral na Tajskem.

Avtor je na 339 straneh podrobno opisal svojo pot, svoja doživetja in spoznavanje jadranja med samo plovbo. Kljub svoji neizkušenosti, sta ga bosanska vztrajnost in trma pripeljali do življenjske izkušnje, ki jo je vredno prebrati v knjigi Alea, kot je ime njegovi jadrnici. Knjiga je napisana v Bosanskem jeziku a bo hitro razumljiva vsakemu morjeplovcu, ki razume katerega izmed balkanskih jezikov.

Knjiga ne vsebuje fotografij, zato je cenovno zelo ugodna. Več sto fotografij je na voljo kar na FB profilu avtorja https://www.facebook.com/barba.bih/

O knjigi: