Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Ladjedelnica Jeanneau, ki velja za eno izmed najbolj inovativnih ladjedelnic, je spet pripravila presenečenje. Kljub temu da je model Sun Odyssey 410 komaj prišel na trg, pa že za leto 2020 pripravljajo model z dodatno novostjo.

Sun Odyssey je 41 čevljev dolga jadrnica z izjemno krepostnim trupom. Je izjemna kombinacija hitrega jadranja in izjemnega udobja. Kot večja modela iz serije, ima tudi 410-ka bočne prehode, ki se s premca počasi spuščajo proti krmi. Dajejo podoben občutek kot na motornih jahtah. S premca na krmo in obratno se lahko sprehodimo brez stopnic in brez ovir. Novi model osme generacije je nekatere lastnosti podedoval tudi od svojih predhodnikov. Ima nizek bum, ki omogoča lažji dostop do jadra in poveča njihovo površino. Vitla so nameščena centralno in omogočajo dostop iz kokpita, kar povečuje varnost med jadranjem tudi v nekoliko bolj zahtevnih razmerah.

Notranjost plovila je delo oblikovalca Jean-Marca Piatona. Njegova naloga je bila zahtevna. Izdelati je moral plovilo, ki upošteva smernice linije Sun Odyssey ter je hkrati estetska in zagotavlja največ udobja med plovili te dolžine. Razporeditev prostora in določeni deli so oblikovani nekoliko atipično. S tem mu je uspelo zagotoviti najbolj optimalno izkoriščenost notranjosti, pri čemer je okrnjena izjemna vizualna in fizična privlačnost. Že na prvi pogled je očiten velik potencial plovila.

Plovilo je v veliki meri možno prilagoditi svojim želja. Izbirati je možno med različico z dvema kabinama in eno ali dvema kopalnicama ali trikabinsko, pri kateri je ravno tako možna izbira med eno ali dvema kopalnicama.

Novost v letu 2020 – dvižna kobilica

Jadrnica je trenutno na voljo z dvema kobilicama. Verzija GTE z običajno kobilico, verzija s plitvo kobilico, v prihodnjem letu pa bo na voljo še tretja različica z dvižno kobilico. Novost, ki bo nekaj posebnega v tem razredu in bo nedvomno pritegnila tiste navtike, ki radi sidrajo v plitvejših delih zaliva, na sinje modri podlagi.

Jadrnica Sun Odyssey 410 si je letos prislužila že dve nagradi. Po izboru revije Cruising World je postala najboljša jadrnica srednjega razreda, dolžine več kot 38 čevljev, po izboru Christofle Yacht Style Awards je postala najboljša jadrnica na območju Azije in po izboru slovenske navtične revije pa Slovensko plovilo leta.

Tehnični podatki Sun Odyssey 410:

 • Dolžina čez vse: 12,35 m
 • Dolžina trupa: 11,99 m
 • Širina: 3,99
 • Teža plovila: 8000 kg
 • Standardna kobilica: 2,25 m
 • Rezervoar goriva: 195 l
 • Rezervoar vode: 528 l
 • Motor: Yanmar 40 KM (45 KM opcija)

Več o plovilu pri zastopniku Jeanneau za slovenijo Just Perfect Y.C. – JP Storitve d.o.o., www.jeanneau-sailboats.si , +386 51 604 395.

Komentarji