V torek se bo s prvimi plovi začelo letošnje evropsko člansko prvenstvo olimpijskih razredov laser standard ter laser radial in neolimpijskega moškega razreda laser radial. Prvenstvo bo potekalo šest dni in se z zadnjimi plovi končalo v nedeljo. Na prvenstvu bodo nastopile tri slovenske jadralke – Kim Pletikos, Lin Pletikos in Valentina Baruca.

V razredu laser standard bi moral nastopiti tudi Žan Luka Zelko, a je moral zaradi poškodbe hrbta žal ostati doma. Podobna usoda je doletela tudi Nika Pletikosa, ki bi moral nastopiti v razredu moškem razredu laser radial.

“V Barceloni ne bom nastopil, saj imam že od junija težave s poškodbo rame, ki se je ponovila od lani. Po regati v Medembliku se je stanje le še poslabšalo in po premisleku sem se odločil, da to prvenstvo izpustim in se raje posvetim terapijam ter pripravam za zimski del sezone.”

To pomeni, da bomo imeli Slovenci svoje predstavnice le v olimpijskem ženskem enosedu laser radial. Najvišja pričakovanja ima trenutno najboljša slovenska jadralka v tem razredu, ki je na svetovnem prvenstvu avgusta zasedla odlično 22. mesto.

“Tri najpomembnejše letošnje regate s podobno konkurenco sem letos končala okoli 20. mesta, zato je cilj uvrstitev okoli 20. mesta cilj tudi tega prvenstva. Moj letošnji cilj je bila uvrstitev med najboljših 30 na svetovnem prvenstvu, za kar sem trenirala celo leto in ga na koncu tudi dosegla. Na tem evropskem prvenstvu mi je zato pomembno predvsem pridobivanje novih izkušenj ter da ugotovim pomanjkljivosti, ki jih bom poskušala tekom zimskega obdobja odpraviti,”

je pred prvenstvom komentirala Kim Pletikos.

Na krstnem članskem prvenstvu bo nastopila tudi Lin Pletikos, ki je na avgustovskem svetovnem mladinskem prvenstvu v tem razredu končala na odličnem 12. mestu.

“To je moje prvo prvenstvo v članski konkurenci, zato ga bom izkoristila predvsem za nabiranje izkušenj. Svoji najpomembnejši regati sezone sem namreč imela že letos poleti. Glede na mojo uvrstitev na regati na Palmi de Mallorci, kjer je bila konkurenca približno enaka, mislim da bi bil dober dosežek priti v zlato skupino. Sicer pa bomo iz dneva v dan videli, kako bo šlo.”

Kot tretja slovenska predstavnica bo nastopila Valentina Baruca.

“Na tem prvenstvu si želim odjadrati po svojih najboljših močeh in pridobiti čim več novih izkušenj, saj je to moje prvo večje tekmovanje v tem razredu. Na regatnem polju sem že opravila prve treninge in pogoji so mi zaenkrat všeč.”

Vir: JZS.si